Hungaria lanson satelitin e tretë

Hungaria lanson satelitin e tretë

Sateliti-nano i tretë hungarez u lëshua sot në qendrën hapësinore në Guajanën franceze, tha astronomi Laszlo Kish për kanalin televiziv M1.

Radquib u ndërtua në punëtoritë me përgjegjësi të kufizuar dhe siguri (Kft) të Qendrës Klimatike të Bashkimit Evropian (C3S) dhe do të vihet në orbitë sot vonë për të monitoruar rrezatimin kozmik rreth Tokës, tha Kish.


Ky satelit, së bashku me dy nano-satelitët që u lansuan më herët, do të jetë sistemi për gjetjen e shpërthimit të rrezeve gama, shtoi Kish.

Zhvillimi i kësaj pajisje kërkoi pesë vjet bashkëpunim midis Institutit Konkoli Tege të Astronomisë në Budapest, Universitetit Hungarez Etvos Lorand (ELTE), Universitetit Hiroshima të Japonisë dhe partnerëve çekë dhe sllovakë.

Lexo edhe

Video