Holanda ndalon 14 super-jahte në pronësi ruse, ngrin qindra milionë në asete e transaksione

Holanda ndalon 14 super-jahte në pronësi ruse, ngrin qindra milionë në asete e transaksione

Holanda ka ndaluar 14 super-jahte me pronësi ruse, ka ngrirë 516 milionë euro  asete dhe ka bllokuar 155 milionë euro në transaksione si pjesë e sanksioneve të vendosura ndaj Rusisë pas pushtimit të saj në Ukrainë, tha ministri i Jashtëm holandez Wopke Hoekstra të mërkurën.

Në një letër drejtuar Parlamentit holandez, Hoekstra shpjegoi se 12 jahte ishin aktualisht në ndërtim në pesë kantiere detare në Holandë për “të ashtuquajturit “pronarët e fundit përfitues” rusë”.

Ndërsa disa nga pronarët nuk figurojnë në listën e sanksioneve evropiane, “për shkak të masave aktuale të eksportit, këto anije nuk lejohen të dorëzohen për momentin,” tha ai, duke shtuar se strukturat e pronësisë së këtyre jahteve janë nën hetime.


Hoekstra tha se edhe dy jahte ishin vendosur nën mbikëqyrje më të rreptë doganore dhe “lidhja e njërit prej këtyre jahteve me një person të përmendur në listat e sanksioneve evropiane është duke u hetuar”, transmeton CNN.

Që nga vendosja e sanksioneve të para, “pothuajse 30.000 kontejnerë në transit për në Rusi/Bjellorusi janë ndalur”, në Portin e Roterdamit, dhe ato u hetuan për të “përcaktuar nëse bien nën masat e sanksioneve”.

Nga këto hetime rreth 5.500 kontejnerë janë mbajtur nën dyshimin se përmbanin mallra luksoze me një vlerë prej 300 euro për artikull. “Nëse është kështu, këto mallra mund të mos dërgohen në Rusi/Bjellorusi,” tha Hoekstra.

Zyrtarët doganorë holandezë kanë bërë gjithashtu 3300 kontrolle në ngarkesat e ngarkesave. Pas hetimeve, nëntë dërgesa u mbajtën siç përfshinin, “pjesë për motorët me naftë, pajisje për industrinë e naftës dhe mallra kriptografike (siguria e të dhënave),” vuri në dukje Hoekstra, duke shtuar se, “këto mallra i kthehen eksportuesit dhe për rrjedhojë jo destinacioni i specifikuar fillimisht.”

Lexo edhe

Video