Helmi i merimangës së madhe zvogëlon dhimbjen e stomakut nga sindroma e zorrëve

Helmi i merimangës së madhe zvogëlon dhimbjen e stomakut nga sindroma e zorrëve

Pamja e një tarantule të madhe mjafton për të shkaktuar një periudhë serioze arachnophobia te çdokush.

Sidoqoftë, për ata që vuajnë nga raste të dhimbshme të sindromës së zorrëve të irritueshme (IBS), që një nga speciet më të mëdha të arachnidës me flokë mund të shërbejë si një jetëshpëtues, pasi një studim i ri ka zbuluar se helmi i saj mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjeve të shkaktuara nga IBS .

Në një studim të Universitetit Queensland që shqyrtoi gati 30 merimanga, u zbulua se helmi i tarantulës Pinkfoot Goliath të Venezuelës – një nga tarantulat më të mëdha në botë prej gati 30 centimetrash – mund të ndihmojë të prodhojnë bllokues të përshtatur të dhimbjes për të lehtësuar dhimbjen te njerëzit që luftojnë me IBS.


IBS karakterizohet nga dhimbje të forta të barkut dhe ndryshime të rëndësishme në modelin e lëvizjes së zorrëve; me ndonjë shenjë të dëmtimit shkaktar të zorrës së trashë. Disa nga simptomat e tjera të çrregullimit përfshijnë gazra, fryrje të barkut, ngërç, dhe kapsllëk ose diarre (ose të dyja).

Dhimbja ose shqetësimi kronik i barkut është një nga simptomat më të zakonshme, por të pafavorshme, dhe menaxhimi i tij paraqet sfida të ndryshme.

Ndryshe, gati 20 për qind e popullsisë së botës lufton me dhimbjen e zorrëve.

Video

error: