Hamza ia rendit masat Qeverisë Kurti që duhet t’i përfshijë në rishikim të buxhetit

Hamza ia rendit masat Qeverisë Kurti që duhet t’i përfshijë në rishikim të buxhetit

Deputeti i Partisë Demokratike të Kosovës (PDK), Bedri Hamza ka kritikuar Qeverinë Kurti për mospërfshirje të asnjë mase konkrete për rimëkëmbjen e vendit, pas pandemisë Covdi 19.

Gjatë seancës plenare, ku po diskutohet për gjendjen ekonomike si pasojë e pandemisë COVID-19, Hamza kërkoi nga ekzekutivi përshpejtim të Projektligjit për rishikim të buxhetit për vitin 2021, derisa edhe kritikoi për mosimplementim të Ligjit për Rimëkëmbje Ekonomike.

“Shqetësuese për ne mbetet që as në programin qeveritar nuk parashihet as një masë konkrete, me burime të qëndrueshme të financimit se si do të bëhet rimëkëmbja ekonomike e vendit, pas pandemisë Covid 19. Për më keq një program për ekonominë shumë i paqartë edhe sa i përket çështjes së tatimeve”, tha ai.


Ndërkohë, paraqiti edhe disa nga rekomandimet e partisë së tij që qeveria të përfshijë në kuadër të rishikimit të buxhetit.

“Brenda këtij rishikimi propozojmë që të përfshihen pagat e punonjësve të sektorit privat në shumë prej 300 euro për muaj, retroaktive për përudhën prill 2021 për gjitha bizneset që kanë qenë të mbyllura ose kanë pasur probleme të funksionimit gjatë kohës së pandemisë. Mbështetje shtesë financiare në shumë 40 milionë euro të gjitha bizneseve që kanë qenë të mbyllura, apo kanë pasur probleme gjatë kohës së pandemisë. Të gjithë përfituesit e skemave sociale të paguhen me mjete shtesë prej 100 euro për muajt maj, qershor, korrik dhe gusht të vitit 2021. Familjet që nuk kanë asnjë të punësuar të mbështetën financiarisht nga buxheti i Kosovës 10 milionë euro. Të mbështet financiarisht sektori i shëndetësisë, arsimit, doganat që kanë qenë të ekspozuara drejtpërdrejtë gjatë pandemisë për muajt qershor-korrik dhe gusht nga 200 euro për muaj. Me këtë ligj të rishikimit të buxhetit të parashihet edhe falja e gjobave të shqiptuara ndaj bizneseve në kohë pandemie. Ndërsa ata që i kanë paguar të rimbursohen”, u shpreh ai.

Hamza në foltoren e Kuvendit të Kosovës tha se çështja ekonomisë duhet të trajtohet me prioritet më të madh nga ekzekutivi.

Lexo edhe

Video

3 Comments

Komentet janë të mbyllura.

error: