Gucati nuk merr pjesë në konferencën para Apelit

Sot është mbajtur Konferenca para Apelit, në rastin e Hysni Gucatit dhe Nasim Haradinajt pranë Dhomave të Specializuara në Hagë. Në këtë seancë në sallën e gjyqit nuk ishte i pranishëm i akuzuari, Hysni Gucati.

Mosprezencën e tij e konfirmoi edhe kryesuesja e Panelit të Apelit, e cila tha se qëllimi i kësaj konference para apelit ishte që t’u jepet mundësi të akuzuarve të ngrehin çështjet lidhur me ndalimin e tyre, përfshirë edhe gjendjen e tyre mendore dhe fizike.

“Vërej që zotëri Gucati ka hequr dorë nga e drejta e tij për të qenë i pranishëm në seancë…Qëllimi i kësaj konference përpara Apelit është që t’u jepet mundësi të akuzuarve të ngrehin çështjet lidhur me ndalimin e tyre, përfshirë edhe gjendjen e tyre mendore dhe fizike”, theksoi ajo.

Avokati i të akuzuarit Hysni Gucati, Jonathan Elystan Rees kërkoi të përditësoi të dhënat për shëndetin e klientit të tij, Hysni Gucantit në seancë private.

Kemi parashtruar një përgjigje lidhur me kërkesën e Prokurorisë sa i takon mbajtjen për paraburgim nuk ka për të shtuar për këtë gjë. E vetmja gjë tjetër që duam që të zgjidhet në seancën e sotme është një përditësim që ka të bëjë me shëndetin e Gucati. Zotëri Gucati ne e kuptojmë dhe mbase do të na duhet të kalojmë në seancë private”, tha ai.


Rees tha se kanë parashtruar një përgjigje lidhur me kërkesën e prokurorisë sa i takon mbajtjes në paraburgim.

“Vumë re që neni 46/8 i ligjit për Dhomat e Specializuara dhe Prokurorinë e Specializuar parasheh që nëse në parashtrim të rasteve kur Gjykata e Apelit urdhëron ndryshe personi i dënuar mbetet në ndalim në pritje të vendimit të apelit dhe derisa nuk është marr një vendim nga Gjykata e Apelit, pikëpamja jonë ishte që kërkesa e Prokurorisë nuk ishte as e nevojshme dhe as nuk kërkon ndonjë përjashtim dhe si rezultat ne nuk dhamë ndonjë përgjigje materiale lidhur me këtë. Ajo çka bënë neve është se iu drejtuam nenit 46/8 për lirim dhe iu referuam  kësaj të drejte tonë të parashikuar në nenin 46/8”, theksoi ai.

Gjatë kësaj seanca u fol edhe rreth përkthimeve të aktgjykimit, ku u bë e ditur se versioni final do të jetë gati më 15 gusht.

“Përkthimi është realizuar në tri faza së pari përkthimi i parashikuar pa port shënimet do të përfundoj më 20 qershor, pastaj më datën 4 korrik do të jepet versioni i përkthyer së bashku me poshtë shënime por i pa rishikuar, ndërkohë që me 15 gusht do të jepet versioni përfundimtar i aktgjykimi i rishikuar. Dy afatet janë respektuar”,  u shpreh ai.

Ish-krerët e Organizatës së Veteranëve të Luftës së UÇK-së, Hysni Gucati dhe Nasim Haradinaj më 18 maj u shpallën fajtorë dhe u dënuan me nga 4 vjet e gjysmë burgim dhe gjobë prej 100 eurosh. Ata ngarkohen me veprën penale për pengim të administrimit të drejtësisë./

Lexo edhe

Video