Gripi i domates përhapet te fëmijët në Indi

Gripi i domates përhapet te fëmijët në Indi

Gripi i domates, i ashtuquajturi për shkak të flluskave të kuqe të dhimbshme që prodhon, deri më tani është zbuluar në 82 fëmijë të moshës nën pesë vjeç në shtetin Kerala të Indisë, ku rasti i parë u zbulua më 6 maj.

Që atëherë janë raportuar 26 raste të tjera në shtetet fqinje Tamil Nadu dhe Odisha në lindje, ku janë infektuar fëmijë deri në nëntë vjeç.

Ministria e Shëndetësisë e Indisë ka thënë se virusi nuk është kërcënues për jetën, por lëshoi ​​udhëzime testimi dhe parandalimi, duke u kërkuar prindërve që të jenë tepër vigjilentë në kontrollin e fëmijëve të tyre për simptoma, raporton Times of India.

Gripi i domates është një infeksion viral shumë ngjitës, i cili përhapet nëpërmjet kontaktit të ngushtë, veçanërisht te fëmijët e vegjël të moshës nën pesë vjeç.

Simptomat përfshijnë lodhje, të përziera, të vjella, diarre, ethe, dehidratim, ënjtje të kyçeve, dhimbje trupi dhe simptoma të zakonshme të ngjashme me gripin, si dhe flluska të ngjashme me domatet.

Shkencëtarët janë ende duke u përpjekur të identifikojnë rrugën e shkakut të virusit, por ata thonë se nuk ka lidhje me COVID-19, pavarësisht se shfaq disa simptoma të ngjashme, sipas një artikulli të botuar javën e kaluar në revistën mjekësore britanike “Lancet”.


Më shumë gjasa është që virusi të jetë një efekt i mëvonshëm i etheve chikungunya ose dengue, dy sëmundje virale të transmetuara nga mushkonjat.

Përndryshe, mund të jetë një variant i ri i sëmundjes virale të duarve, këmbëve dhe gojës, një sëmundje e zakonshme infektive që synon kryesisht fëmijët e moshës një deri në pesë vjeç dhe të rriturit me imunitet të kompromentuar.

Fëmijët janë në rrezik të shtuar të ekspozimit ndaj gripit të domates pasi infeksionet virale janë të zakonshme në këtë grup-moshë dhe përhapja ka të ngjarë të jetë përmes kontaktit të ngushtë.

Ata janë gjithashtu në rrezik veçanërisht të lartë nëpërmjet përdorimit të pelenave, prekjes së sipërfaqeve të papastra, si dhe vendosjes së gjërave direkt në gojë. Megjithatë, të rriturit e moshuar mund të vihen në rrezik nëse shpërthimi nuk kontrollohet dhe transmetimi i kufizuar.

Gripi i domates është një sëmundje vetëkufizuese, që do të thotë se tenton të zgjidhet spontanisht pa trajtim.

Sidoqoftë, zyrtarët shëndetësorë u kanë kërkuar njerëzve të marrin masa paraprake për të parandaluar përhapjen e shpërthimit, duke përfshirë izolimin e rasteve të dyshuara për pesë deri në shtatë ditë pas fillimit të simptomave.

Zgjidhja më e mirë për parandalimin është ruajtja e higjienës, si dhe parandalimi i fëmijës së infektuar nga ndarja e lodrave, rrobave, ushqimit ose sendeve të tjera me fëmijë të tjerë jo të infektuar.

Lexo edhe

Video