Grimcat plastike zbulohen në troposferën e Tokës

Grimcat plastike zbulohen në troposferën e Tokës

Nga Mali Everest deri në hendekun Mariana, mikroplastika gjendet kudo, madje edhe lart në troposferën e Tokës, ku shpejtësia e erës mund të mbulojë distanca të mëdha, zbuloi studimi.

Mikroplastika përbëhet nga copa të vogla paketimi, veshje, automjete dhe sende të tjera më të vogla se pesë milimetra, dhe deri më tani janë gjetur në tokë, ujë dhe ajër.

Shkencëtarët nga Instituti Kombëtar i Kërkimeve Franceze CNRS studiuan mostrat e ajrit nga një lartësi 2877 metra në Observatorin Pic du Midi në Pirenejtë francezë.

Është një i ashtuquajtur “stacion i pastër”, pasi klima dhe mjedisi lokal kanë vetëm një ndikim të kufizuar në të.

Shkencëtarët testuan 10.000 metra kub ajër çdo javë nga qershori deri në tetor 2017 dhe gjetën mikroplastikë në të gjitha mostrat.

Duke përdorur të dhënat meteorologjike, ata llogaritën trajektoren e masave të ajrit nga çdo mostër dhe zbuluan se ato e kishin origjinën edhe nga Afrika Veriore dhe Amerika Veriore.

Autori kryesor i studimit, Steve Allen nga Universiteti i Dalhousie në Kanada, tha se grimcat mund të kishin udhëtuar deri tani për shkak të lartësive të mëdha.


“Sapo hyjnë në troposferë, është si një autostradë super e shpejtë,” tha ai.

Burime të mikroplastikës janë gjetur edhe në Mesdhe dhe Oqeanin Atlantik.

“Pranvera detare është më interesante,” tha Allen, duke shtuar, se nëse plastika nga oqeani ngrihet lart në ajër, ajo nuk do të zbresë më.

“Ajo thjesht lëviz në një cikël të pafund”, shpjegoi ai.

Megjithëse sasia e mikroplastikës e gjetur në mostrat në Observatorin Pic du Midi nuk përbën rrezik për shëndetin, bashkautorja e studimit Deonie Allen vëren se grimcat janë mjaft të vogla që njerëzit t’i thithin.

Ajo shtoi se prania e tyre në një zonë që konsiderohej e mbrojtur dhe larg burimeve të ndotjes duhet të mendohet.

Steve Allen tha se hulumtimi i tyre tregon se trajtimi i mbetjeve plastike duke i dërguar jashtë vendit është një strategji e gabuar.

“Do të kthehet te ju,” tha ai.

Lexo edhe

Video