Greqia prezanton masat e reja ani COVID-19

Greqia prezanton masat e reja ani COVID-19

Nga sot hynë në fuqi në Greqi masat e reja emergjente që synojnë mbrojtjen e shëndetit publik dhe që përmbajnë përhapjen e Covid-19.

Personat e pavaksinuar, punonjësit e sektorit publik dhe privat, nxënësit e shkollave, studentët, personat mbi moshën 12 vjeç që dëshirojnë të udhëtojnë me aeroplan, tren, autobus ndërqytetas ose anije ose të vizitojnë çdo zonë ku mblidhen njerëz duhet të paraqesin një certifikatë të negativitetit ndaj testit për Covid-19.

Kostoja e testit, e cila është kufizuar me ligj, do të përballohet nga individi pasi që nga e hëna objektet publike të testimit do të jenë në gjendje të kryejnë testin vetëm për personat e vaksinuar kundër Covid-19 ose që kanë simptoma.

Qeveria ka vendosur një tavan për çmimin maksimal të PCR dhe testeve të shpejta të kryera në ambientet e laboratorëve dhe klinikave private diagnostikuese, me të parën 60 euro (40 euro për analiza dhe 20 euro për marrjen e mostrave) dhe të dytin 10 euro.

Individëve të vaksinuar dhe të pavaksinuar u kërkohet të mbajnë një maskë brenda dhe në hapësirat ku mblidhen njerëzit.

Një certifikatë e re dixhitale e një testi të shpejtë negativ të lëshuar qeveria  duhet të dorëzohet një herë në javë nga punonjës të pavaksinuar për të ardhur në punë.


Testi është përgjegjësi e punonjësve dhe duhet të verifikohet nga punëdhënësi përmes aplikacionit ”Covid free”.

Stafi mësimor në shkolla dhe arsimi i lartë, ata që punojnë në turizëm, mikpritje, televizion, industri filmi, teatër, prodhime muzikore dhe vallëzimi duhet të testohen dy herë në javë, gjithmonë me shpenzimet e tyre.

Një certifikatë vaksinimi ose sëmundje të mëparshme me Covid, një test PCR i kryer 72 orë më parë ose një test i shpejtë i kryer 48 orë më parë duhet të tregohet nga kushdo mbi moshën 12 vjeç për t’u pranuar në sallat e gjyqit, zyrat kadastrale ose regjistrimet e akteve.

Të njëjtat kërkesa duhet të plotësohen për përdorimin e transportit publik nga personat mbi moshën 12 vjeç, ndërsa testet duhet të paraqiten nga fëmijët e moshës katër deri në 11 vjeç.

Studentët e pavaksinuar duhet të bëjnë dy teste të shpejta në javë, me shpenzimet e tyre, dhe të dorëzojnë certifikatën dixhitale të secilit test për verifikim me aplikacionin pa Covid.

Për personelin shëndetësor, vaksinimi kundër Covid-19 është i detyrueshëm.

Lexo edhe

Video