Greqia, Polonia, Malta e Belgjika kundër kufizimeve të çmimit të gazit

Greqia, Polonia, Malta e Belgjika kundër kufizimeve të çmimit të gazit

Greqia, Polonia, Malta dhe Belgjika janë vendet anëtare të BE-së që kanë refuzuar një propozim për të kufizuar çmimin e gazit në 275 euro për megavat orë (MWh), pasi 27 ministra të energjisë nga blloku evropian u takuan sot për të diskutuar disa mënyra për të reduktuar shpenzimet e energjisë.

Ministrja polake e klimës Anna Moskva tha se plani është qesharak dhe i papranueshëm sepse çmimi i propozuar aktualisht është shumë më i lartë se çmimi i tregut.

Ministri belg i Energjisë Tine Van der Straten tha pas mbërritjes në bisedime se teksti në tryezë është i pakënaqshëm dhe nuk tregon qartë nëse do të ndikojë në çmimet. Kolegu i tyre grek Konstantinos Skrekas tha se kufiri prej 150-200 euro për megavat orë është “real”.

“Kjo mund të na ndihmojë të ulim çmimin e gazit dhe kështu të ulim çmimin e energjisë elektrike, që është një sfidë e madhe në Evropë këtë dimër,” vuri në dukje Skrekas.

Malta ishte gjithashtu e pakënaqur me kufirin e propozuar të çmimit, me ministren e saj të Energjisë dhe Mjedisit, Miriam Daly, duke thënë se kushtet strikte të nevojshme për të aktivizuar mekanizmin e bënë pothuajse të pamundur.

Rreth 15 vende të BE-së po kërkojnë një kufi në kostot e energjisë pasi çmimet e gazit arritën një rekord të lartë gushtin e kaluar dhe Rusia ndërpreu furnizimet në Evropë pas sanksioneve perëndimore për luftën e Moskës kundër Ukrainës.


Kjo kundërshtohet nga një kamp më i vogël, por i fuqishëm i udhëhequr nga ekonomia më e madhe e BE-së – Gjermania.

Së bashku me Holandën, Suedinë, Austrinë dhe Finlandën, ata thonë se kufiri mund të zhvendosë furnizimet me gaz diku tjetër dhe të reduktojë stimujt për të ulur konsumin e gazit.

Komisioni propozoi kufizimin e çmimit në shkëmbimin e gazit të Transferimit të Titullit Hollandez (TTF) nëse tejkalon 275 euro/MWh për dy javë dhe nëse, në të njëjtën kohë, çmimet janë 58 euro më të larta se çmimi i gazit natyror të lëngshëm (LNG) për 10 ditë radhazi.

Ministrja estoneze Rina Sikut ishte e vetmja që tha se plani është mjaft në rregull, si masë e përkohshme dhe vetëm nëse ka të bëjë me rritje ekstreme të çmimeve, por jo si zgjidhje të përhershme.

“Evropa duhet të jetë ende një treg tërheqës gazi,” tha Sikut, duke shtuar se çdo masë që lidhet me fosilet dhe gazin nuk e zgjidh problemin.

“Ne kemi nevojë për energji lokale, të përballueshme që ka një ndikim të ulët në mjedis – dhe kjo është energjia e rinovueshme,” vuri në dukje ajo.

Lexo edhe

Video