GLPS i rekomandon qeverisë 10 prioritete, vaksinimi i pari

Grupi për studime juridike (GLPS) përmes një konference për media i ka rekomanduar Qeverisë Kurti 10 prioritetet kyçe që mendon se duhet të futen në planin e punës së qeverise së re.

Sipas GLPS-së Qeveria duhet të këtë prioritet menaxhimin e pandemisë, duke përfshirë edhe vaksinimin e popullatës. GLPS konsideron që qeveria duhet synuar që deri në fund të vitit të vaksinojë së paku gjysmën e popullsisë.

Njomza Arifi, menaxhere e programeve në GLPS aty përmendi edhe pasojat në ekonominë e vendit që solli COVID-19, ajo kërkoi implementimin e drejtë dhe transparent i pakos për rimëkëmbje ekonomike si dhe të bëhet një analizë e thellë e dëmeve të shkaktuara nga COVID-19 në të gjithë sektorët ekonomik.

“Një ndër prioritetet kryesore të qeverisë duhet të jetë menaxhimi i mëtutjeshëm i pandemisë COVId-19, për të mbajtur nën kontroll situatën me pandeminë qeveria e Kosovës duhet që vazhdimisht të rishikoj masat e vendosura konform trendit të infektimit…testimi i rregullt dhe sigurimi i vaksinave në mënyrë të vazhdueshme… GLPS konsideron që qeveria duhet synuar që deri në fund të vitit të vaksinojë së paku gjysmën e popullsisë… Krahas me menaxhimin e pandemisë, Qeveria e Kosovës duhet që menjëherë të ndërmarr masa për sanimin e pasojave që solli Covbid-19 në ekonominë e vendit, implementimi i drejtë dhe transparent i pakos për rimëkëmbje ekonomik, përkatësisht mjeteve që kanë mbetur pa u shpërndarë… qeveria të bëjë një analizë të thellë të dëmeve të shkaktuar nga Covid-19 në të gjithë sektorët ekonomik”, tha ajo.


Njomza Arifi nga GLPS në këtë konferencë gjithashtu renditi si prioritete të Qeverisë Kurti edhe për forcimin e ligjit, luftën e korrupsionit si dhe integrimin në Bashkimin Evropian.

“GLPS konsideron që vetingu në sistemin e drejtësisë është reforma e parë dhe më e rëndësishme që duhet nisur menjëherë… mbetet thelbësore të reformohet i tërë sistemi i rekrutimit dhe disiplinimit të gjyqtarëve dhe prokurorëve përmes ndryshimit të mekanizmave ekzistues, fokus i veçantë duhet vëmë edhe miratimin e ligjit për konfliktet administrative… Qeveria Kurti duhet të ndërmarre menjëherë një sërë veprimesh për të luftuar korrupsionin dhe krimin e organizuar, fillimisht duhet të angazhohet në krijimin e infrastrukturës së nevojshme për deklarim të drejtë dhe të rregullt të pasurisë se zyrtarëve publik… të përkushtohet seriozisht në implementimin ë duhur të praktikes së ligjit për mbrojtën e sinjalizuesve dhe ligjit për parandalimin e konfliktit të interesit… Qeveria e Kosovës duhet ta shtyjë përpara projekt ligjin për financimin e partive politike pa ndryshime, në versionin e tij origjinal… Në anën tjetër Integrimi në Bashkimin Evropian mbetet perspektiva e vetme e shtetit të Kosovës… në anën tjetër qeveria e Kosovës duhet të angazhohet në ndërtimin e një dialogu të  mirëfilltë  me Parlamentin evropian si dhe… Fillimi i ndërtimit të marrëdhënieve të shëndosha me Greqinë, Sllovakinë, Qipron, Rumaninë dhe Spanjën me qëllim final njohjen e shtetësisë së Kosovës”, shtoi ajo

Dialogu me Serbinë duhet të mbetet një nder çështjet kryesore sipas GLPS-së marrëveshja finale me Serbinë duhet të  jetë në përputhje me shtetësinë e saj të shpallur më 2008, dhe në asnjë mënyrë nuk duhet cenuar territorin e Kosovës.

“Në sferën e politikës së jashtme, Dialogu me Serbinë mbetet ndër çështjet kryesore dhe duhet  të trajtohet me seriozitetin më të lartë nga Qeveria e Kosovës. Normalizimi i marrëdhënieve me Serbinë me njohje juridike  të pa rezervë duhet të jetë qëllimi final i institucioneve të Kosovës…Qeveria e Kosovës duhet të përpilojë një platformë shtetërore mbi dialogun që përcakton  parimet, objektivat dhe temat e bisedimeve. E dyta…platforma shtetërore duhet të jetë pasqyrimi I pikëpamjeve të  gjitha partive politike parlamentare, dhe konsultimet shtesë me aktorë  të tjerë publik si akademia dhe shoqëria civile. Pajtueshmëria e gjerë politike mbi çështje të Dialogut është kriter i patejkalueshëm. Marrëveshja finale me Serbinë duhet të  jetë në përputhje me shtetësinë e saj të shpallur më 2008, dhe në asnjë mënyrë nuk duhet cenuar territorin e Kosovës. Qeveria e Kosovës duhet ta zhvillojë një dialog pro aktiv dhe jo nga pozicioni defensivë dialogues ku Kosova detyrohet të zgjedh në mes të këqijave”, tha Rreze Hoxha nga GLPS.

Lexo edhe

Video

1 Koment

Komentet janë të mbyllura.

error: