Lajme   Biznes   Sport   Covid-19   Video   Kulturë   Magazina   Ngjarje

Gjykata Speciale refuzon mbrojtjen në liri të Thaçit dhe të tjerëve

Gjykata Speciale refuzon mbrojtjen në liri të Thaçit dhe të tjerëve

Paneli i Gjykatës së Apelit të Dhomave të Specializuara të Kosovës ka refuzuar kërkesën e mbrojtjes së ish-krerëve të UÇK-së për lirim të përkohshëm nga paraburgimi.

Ky panel ka vendosur sot lidhur me apelet e mbrojtjes së Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Jakup Kransiqit dhe Rexhep Selimit kundër katër vendimeve përkatëse të Gjykatësit të Procedurës Paraprake me të cilat ai refuzoi kërkesat e tyre fillestare për lirim të përkohshëm duke i hedhur të njëjtat poshtë.

“Një shtet i tretë që mund të marrë (pranojë) dhe, nëse është e nevojshme, të monitorojë një të dyshuar ose të akuzuar. Shteti mund të paraqes një ofertë të rëndësishme, ndoshta vendimtare brenda kornizës së lirimit me kusht. Ndërsa kjo ofertë ishte tepër e paqartë, siç thuhet me të drejtë në vendim dhe, në çdo rast, do të kërkohej një zotim i shprehur nga shteti i tretë, një ofertë e tillë mund të ishte më e saktë dhe konkrete në rastet e ardhshme dhe, në vijim, logjika i Panelit për këtë vendim mund të jetë një argument i fortë në favor të lirimit me kusht. Sigurisht, vendimi konkret është gjithmonë specifik për secilin rast dhe oferta e Shtetit të Tretë nuk garanton kurrsesi se do të jepet lirimi me kusht. Këtu, përsëri, unë thjesht dua të rris ndërgjegjësimin, domethënë që një ofertë e tillë, nëse bëhet konkretisht dhe mbështetet me garanci, përfshirë nga Shteti i Tretë përkatës, mund të zhvendosë ekuilibrin në favor të lirimit me kusht dhe për këtë arsye duhet të konsiderohet seriozisht nga Gjyqtari gjykues ose Kolegji kompetent”, thuhet në vendim.


Kjo nuk është hera e parë që katërshes së UÇK-së iu refuzohet kërkesa për lirim të parakohshëm.

Edhe në fillim të këtij viti lirimi i tyre i parakohshëm ishte refuzuar me arsyetimin se ekziston rreziku që ish-pjesëtarët e UÇK-së të arratisen, të ndikojnë në dëshmitarë ose ta kryejnë ndonjë krim.

Katër ish-krerët e UÇK-së janë në paraburgim në Hagë që nga fillimi i  muajit nëntor të vitit të kaluar nën akuzat për krime lufte që pretendohet se janë kryer në disa qendra ndalimi gjatë viteve 1998-1999.

Lexo edhe

Video

error: