Gjumi me sy hapur nuk është i pazakontë

Gjumi me sy hapur nuk është i pazakontë

Të shohësh një person duke fjetur me sy hapur mund të jetë e frikshme.

Kjo gjendje është e zakonshme te fëmijët e vegjël dhe foshnjat, por nuk është e pazakontë te të rriturit dhe quhet lagoftalmos.

Hulumtimet kanë treguar se rreth 20 për qind e njerëzve flenë me sy hapur, e po ashtu ekziston një mendim se fëmijët mund ta trashëgojnë atë nga prindërit, shkruan CNN.

Lagoftalmosi ndodh kur qepallat nuk mbyllen aq sa të mbulojnë syrin, pjesërisht ose plotësisht.

Mund të mos jetë aq e frikshme, por rezulton se gjumi me sy hapur është diçka për të cilën duhet të informoni mjekun tuaj, pasi mund të tregojë një problem serioz, bazë mjekësor si goditje në tru, sëmundje tiroide ose dëmtim të nervit të fytyrës.

Dëmtimi i qepallave mund të jetë shkaku i lagoftalmos. Merrni, për shembull, sindromën e qepallës së relaksuar, ku qepallat lirohen dhe mund të hapen lehtësisht gjatë natës kur ktheheni nga njëra anë në tjetrën.


Qepallat e çlodhura shoqërohen shpesh me apnea obstruktive të gjumit, një çrregullim i rrezikshëm i gjumit ku indet e buta të fytit tuaj relaksohen përkohësisht, duke ngushtuar rrugët e frymëmarrjes.

Frymëmarrja mund të ndërpritet menjëherë dhe nëse ndodh shpesh gjatë natës, mund të shoqërohet me një rrezik të shtuar të sëmundjes së arterieve koronare, sulmit në zemër, dështimit të zemrës dhe goditjes në tru.

Lagoftalmos gjithashtu mund t’ju prishin gjumin. Drita stimulon trurin për të qëndruar zgjuar, kështu që ndoshta do t’ju zgjojë nëse ata janë zgjuar gjatë gjithë natës.

Qepallat tuaja duhet të mbyllen plotësisht gjatë natës në mënyrë që sytë tuaj të kenë lagështinë e nevojshme.

Nëse nuk trajtohet, lagoftalmosi, thotë Fondacioni Kombëtar i Gjumit, mund të çojë në “sy të thatë, shikim të paqartë, infeksion dhe madje edhe probleme të përhershme të shikimit”.

Ka gjëra që mund të bëni për t’ju ndihmuar të mbyllni plotësisht sytë. Mund të vendosni lehtësisht maska ​​për sytë gjatë gjumit.

Përdorimi i lotëve artificialë gjatë ditës dhe i lagështuesve të ajrit gjatë natës mund të ndihmojë gjithashtu në humbjen e lagështirës.

Lexo edhe

Video

error: