Gjatë pandemisë në Gjermani, konsumi i kokainës u rrit ndjeshëm

Gjatë pandemisë në Gjermani, konsumi i kokainës u rrit ndjeshëm

Gjatë pandemisë së koronavirusit në Gjermani, konsumi i kokainës u rrit ndjeshëm, sipas një studimi nga shërbimi publik ARD.

Analizat e ujërave të zeza në Berlin, të kryera për ARD në maj nga ekspertë nga Universiteti Teknik i Furnizimit me Ujë dhe Berlinit në Dresden, treguan dyfishin e sasisë së substancave të prodhuara nga konsumi i kokainës sesa gjatë matjes së fundit në vitin 2017.

Përdorimi i kokainës është rritur ndjeshëm edhe në qytete të tjera gjermane si Dresden, Nuremberg dhe Erfurt.

“Qytetet që dikur regjistronin konsum të ulët tani janë midis atyre ku konsumi i kokainës është në rritje,” tha Bjoern Helm, menaxher i projektit për hidrologjinë urbane në Universitetin Teknik të Dresdenit.

Rritja e trafikut të kokainës konfirmohet gjithashtu nga autoritetet hetuese në Berlin.


“Ne nuk jemi vetëm në Berlin, por në të gjithë Gjermaninë me një rritje në përdorimin dhe shitjet e kokainës,” tha Olaf Schremm, kreu i departamentit anti-narkotik në Departamentin e Policisë së Berlinit.

Sipas Schramm, “rritja ekstreme” e konsumit të kokainës lidhet gjithashtu me shërbimin e ri të “shpërndarjes në internet” të narkotikëve.

“Është një fenomen që zbuluam gjatë pandemisë,” tha Scramm, i cili gjithashtu vuri në dukje konfiskimet e kokainës si ajo në fillim të vitit në portin e Hamburgut kur u kapën 16 tonë kokainë.

Psikologët gjithashtu lidhin rritjen e konsumit të kokainës me ngarkesat më të larta të shkaktuara nga pandemia, të tilla si puna nga shtëpia ose ndjekja e mësimit në internet.

“Gratë në veçanti janë nën presion sepse ato mendojnë se gjithmonë duhet të funksionojnë njëqind për qind,” tha Ute Keller, një mjek në Klinikën e Varësisë në Berlin.

Lexo edhe

Video