Gazetari dhe nobelisti rus Dmitry Muratov: “Situata në Rusi është toksike”

Gazetari dhe nobelisti rus Dmitry Muratov: “Situata në Rusi është toksike”

Në një pritje të organizuar nga Ambasada Norvegjeze në Moskë, për nder të çmimit të fundit Nobel për Paqen, gazetari dhe nobelisti rus Dmitry Muratov foli për vështirësinë në rritje të të qenit gazetar nën presidencën e Vladimir Putin.

“Situata është jashtëzakonisht e vështirë. Është toksike. Fatkeqësisht, shumë gazetarë janë detyruar të largohen nga Rusia. Ata kanë frikë se do të gjykohen dhe burgosen”, deklaroi laureati i Çmimit Nobel për Paqe dhe redaktori i gazetës së njohur nga kritika, Novaya Gazeta.

Gazetari rus është shumë i vetëdijshëm për rolin që luan media në formësimin e narrativës politike në Rusi. Sipas tij, fjala demokraci është kthyer në një fyerje në politikën ruse.


“Propaganda ka bindur shumicën e popullit rus se demokracia është e dëmshme dhe se ajo çon në kolaps. Kjo është arsyeja pse shumica e njerëzve kanë filluar të pëlqejnë një diktaturë të sunduar,” vazhdoi ai.

Muret e Novaya Gazeta janë zbukuruar me fotografitë e gjashtë gazetarëve të saj, të cilët u vranë ndërsa punonin për organizatën. Tani, një fotografi e bashkëfitueses së Çmimit të Paqes, Maria Ressa, shfaqet me krenari në pjesën e jashtme të ndërtesës.

Gazeta tha se ishte një mesazh solidariteti për të gjithë ata që rrezikojnë jetën e tyre në ndjekjen e lirisë së shprehjes.

Gazetari dhe nobelisti rus Dmitry Muratov së bashku me gazetaren filipinase Maria Ressa, Muratov mori çmimin prestigjioz për atë që komiteti e quajti punën e tyre “duke mbrojtur lirinë e shprehjes” në vendet ku reporterët janë përballur me sulme të vazhdueshme, ngacmime dhe madje edhe vrasje.

Lexo edhe

Video

error: