Gazeta gjermane Zeit: Transferimi i kompetencave te Republika Serbe do të nënkuptonte fundin e Bosnjës

Gazeta gjermane Zeit: Transferimi i kompetencave te Republika Serbe do të nënkuptonte fundin e Bosnjës

Në artikullin “Shantazhi në Ballkan”, kushtuar situatës në Bosnje e Hercegovinë, kolumnisti i gazetës gjermane Zeit Ulrich Ladurner thekson se transferimi i disa kompetencave të pushtetit shtetëror në Republikën Serbe do të nënkuptonte fundin e Bosnjë e Hercegovinës.

Ai theksoi se 26 vjet nga përfundimi i luftës në BeH, ka pasur paralajmërime për një luftë të re. Ai vuri në dukje se Përfaqësuesi i Lartë Christian Schmidt kishte treguar në një raport të fundit drejtuar Kombeve të Bashkuara se “BeH përballet me kërcënimin më serioz ekzistencial në periudhën e pasluftës”.

Ladurner bëri pyetjen e mëposhtme: sa duhet të shqetësohet për përshkallëzimin e mundshëm të dhunës? Duke iu përgjigjur kësaj pyetjeje, ai kujtoi se arsyeja e raportimit të Schmidt ishte anëtari i Kryesisë së BeH dhe kryetari i SNSD-së, Milorad Dodik. Ai e përshkroi atë si një njeri me ndikim politik në Republikën Serbe, i cili “kërcënoi të ndante Republikën Serbe nga BeH në mes të tetorit”.

Ai veçoi njoftimin e Dodikut se do të krijohej një ushtri entiteti, një agjenci inteligjence dhe një administratë tatimore indirekte. Për autorin e tekstit, kjo do të thoshte fundi i Bosnjë-Hercegovinës.

“Ky do të ishte fundi i shtetit të Bosnjë dhe Hercegovinës. Dhe ne duhet të kemi frikë se ky fund nuk do të ndodhte pa dhunë,” paralajmëroi ai.

Ai gjithashtu theksoi se nuk ishte hera e parë që Dodik, siç tha ai, kërcënonte me lëvizje të tilla. Ai vlerësoi se më parë kishte detyruar lëshime nga Bashkimi Evropian dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës.


“Mund të duket e çuditshme, sepse Republika Serbe ka 1.2 milion banorë. Është ekonomikisht e parëndësishme dhe ka shumë borxhe,” nënvizoi Ladurner.

Megjithatë, siç ka shkruar ai, fuqia shantazhuese e këtij entiteti është domethënëse, pasi BeH ka qenë e pa kompromis për dy dekada e gjysmë që nga përfundimi i luftës. Ai i karakterizoi subjektet si pjesë gjysmë autonome të shtetit. Ai vuri në dukje pacifikimin, demokratizimin dhe evropianizimin si plane për BeH.

Ai përkujtoi se vëmendja e BE-së dhe SHBA-së në këtë pjesë të botës është në rënie, ndërsa ndikimi i Rusisë dhe Kinës po rritet. Ai veçoi aktivitetet politike të presidentit serb Aleksandar Vuçiq si tregues se presidenti rus po vepron në mënyrë strategjike në Evropë.

Ai e përshkroi Vuçiqin si një politikan autoritar që rilidhet me të kaluarën militariste.

“Gjatë viteve 1990, ai ishte një ultranacionalist. Në atë kohë, ai nxiti luftën në Bosnje dhe Hercegovinë,” përfundoi Ladurner në një artikull për Zeit.

Ladurner është një gazetar i cili gjithashtu ka mbuluar Bosnjë dhe Hercegovinën gjatë luftës. Përveç kësaj, ai raportoi nga Kosova, Afganistani, Pakistani, Irani, Iraku dhe Libia. Është autor i disa librave.

Video