Francë, aktivistët e klimës mbushin vrimat e golfit me çimento pas përjashtimit nga ndalimi i ujit

Francë, aktivistët e klimës mbushin vrimat e golfit me çimento pas përjashtimit nga ndalimi i ujit

Aktivistët e klimës në Francën juglindore kanë mbushur gropat e fushave të golfit me çimento për të protestuar kundër përjashtimit të fushave të golfit nga ndalimi i ujit në mes të thatësirës së madhe të vendit.

Grupi synoi vende pranë qytetit Tuluz, duke e quajtur golfin “industria e kohës së lirë nga më të privilegjuarit”.

Përjashtimi i fushave të golfit ka ndezur polemika pasi 100 fshatra francezë kanë mungesë të ujit të pijshëm.

Zyrtarët e golfit thonë se fushat do të vdesin në tri ditë pa ujë.

“Një fushë golfi pa një gjelbërim është si një shesh patinazhi pa akull,” tha Gérard Rougier nga Federata Franceze e Golfit për France Info. Ai shtoi se 15.000 njerëz punonin në fusha golfi në të gjithë vendin.


Aksioni i fundit synonte kurse në qytetet Vieille-Toulouse dhe Blagnac. Ajo u pretendua nga dega lokale e lëvizjes Rebelimi i Zhdukjes.

Në një peticion, aktivistët thanë se përjashtimi tregon se “çmenduria ekonomike ka përparësi ndaj arsyes ekologjike”.

Ndërsa banorët nuk mund të ujitin kopshtet e tyre apo të lajnë makinat e tyre në komunat më të goditura, fushat e golfit i kanë shpëtuar kufizimeve mbarëkombëtare, raporton BBC.

Ndalimet e ujit janë dekretuar në nivel kombëtar, por zbatimi është në diskrecionin e zyrtarëve rajonalë. Deri më tani vetëm një zonë, Ille-et-Villaine në Francën perëndimore, ka ndryshuar, duke ndaluar ujitjen e fushave të golfit.

Disa kufizime në fushën e golfit mbeten. Ujitja duhet të kryhet natën me jo më shumë se 30% të vëllimit të zakonshëm.

Disa pjesë të lumit Loire janë tharë praktikisht. Në dy të tretat e Francës, është shpallur një gjendje krize, me reshje shiu me rreth 85%.

Lexo edhe

Video