Franca: Nevojiten 15 ose 20 vjet që Ukraina të hyjë në BE

Franca: Nevojiten 15 ose 20 vjet që Ukraina të hyjë në BE

Një ofertë e Ukrainës për t’u bashkuar me BE-në nuk mund të finalizohej për 15 ose 20 vjet, tha ministri i Francës për Çështje Evropiane.

“Duhet të jemi të sinqertë. Nëse thoni se Ukraina do të bashkohet me BE-në pas gjashtë muajsh, ose një ose dy vitesh, ju gënjeni. Kjo është ndoshta pas 15 ose 20 vjetësh, do shumë kohë”, tha Clement Beaune për Radio J në Paris.

Komentet e tij hodhën ujë të ftohtë mbi shpresat e Volodymyr Zelensky për hyrje të përshpejtuar në bllok në vazhdën e pushtimit të Rusisë.

Beaune përsëriti ofertën e presidentit Emmanuel Macron për të krijuar një “komunitet politik evropian” më të lirë që mund të ndihmojë në integrimin e Ukrainës më shpejt.


“Unë nuk dua t’u ofroj ukrainasve asnjë iluzion apo gënjeshtër”, tha ai.

Zelensky ka hedhur poshtë “kompromise të tilla” dhe këmbënguli për një fillim të menjëhershëm të procesit drejt anëtarësimit të plotë në BE.

Beaune tha se propozimi i Macron-it nuk është “një alternativë ndaj bashkimit me komunitetin politik evropian”, duke shtuar se “nuk e pengon anëtarësimin më vonë”.

Aspiratat e Ukrainës për t’u bashkuar me BE-në dhe NATO-n shihen si arsyeja kryesore që presidenti rus Vladimir Putin filloi pushtimin e tij.

Nisma e komunitetit politik evropian të Macron do të debatohet në një samit të BE-së në qershor.

Lexo edhe

Video