Fotot e sipërfaqes së Hënës, fotografitë me rezolucionin më të lartë të realizuar ndonjëherë nga Toka

Fotot e sipërfaqes së Hënës, fotografitë me rezolucionin më të lartë të realizuar ndonjëherë nga Toka

Duke përdorur një rreze radari më pak të fuqishëm, studiuesit kanë prodhuar imazhet me rezolucionin më të lartë të hënës të marra ndonjëherë nga Toka.

Fotot e reja mahnitëse, të paraqitura gjatë një konference për shtyp në takimin e Shoqatës Amerikane Astronomike (AAS) në Seattle, Washington, kapën vendin e uljes së misionit Apollo 15 të NASA-s si dhe kraterin Tycho, një tipar i spikatur i ndikimit në malësitë jugore hënore.

Studiuesit i bënë imazhet duke përdorur teleskopin Green Bank (GBT) me diametër 100 metra në Virxhinia Perëndimore, aktualisht radioteleskopi më i madh i drejtuar në botë, tha Patrick Taylor, kreu i divizionit të radarit për Observatorin Green Bank dhe Observatorin Kombëtar të Astronomisë së Radios (NRAO), gjatë konferencës për shtyp. GBT shkrepi valët e radios që ndriçuan hënën dhe jehona e tyre u kap nga një grup prej katër radioteleskopësh 25 m të gjerë në vargun bazë shumë të gjatë në Hilo, Hawaii.


Gjatë kapjes së imazhit, një instrument radar prototip në GBT transmetoi vetëm 700 vat fuqi, tha Taylor. Megjithatë, ai mund të dallojë veçori rreth vendit të uljes së Apollo 15 deri në 1.5 m dhe ato në kraterin Tycho deri në 5 m.

Studiuesit përdorën gjithashtu instrumentin për të kapur të dhëna rreth një asteroidi afërsisht 1 kilometër në të gjithë atë të rrethuar nga planeti ynë në më shumë se pesë herë distanca nga Toka në Hënë, tha studiuesit. Për shkak të madhësisë dhe orbitës së tij, asteroidi karakterizohet si potencialisht i rrezikshëm, por objekti nuk paraqet rrezik për Tokën në këtë moment.

/rtsh.al/

Lexo edhe

Video