Forma e re e omicron po hetohet te më shumë se 100 raste në Londër

Forma e re e omicron po hetohet te më shumë se 100 raste në Londër

Forma e re e omicron e quajtur BA.2 është konsideruar si një “variant nën hetim” me më shumë se 100 raste të konfirmuara në Londër, ka thënë Agjencia e Sigurisë Shëndetësore në Britaninë e Madhe.

Janë identifikuar 426 raste të nënvariantit në Mbretërinë e Bashkuar, tha agjencia në një deklaratë.

Zonat me numrin më të madh të rasteve të konfirmuara janë Londra (146) dhe Juglindja (97).

Nuk ka asnjë tregues të hershëm që nënvarianti është më i rëndë se omicron. Studimet fillestare nga Danimarka, ku përbën rreth gjysmën e të gjitha rasteve të omicron, nuk tregojnë rrezik të shtuar të shtrimit në spital.

Ka disa prova që varianti është më i transmetueshëm. UKHSA tha se analizat e hershme sugjerojnë një rritje të normës së rritjes në krahasim me llojin origjinal omicron BA.1.

Megjithatë, ritmet e rritjes kanë një nivel të ulët sigurie në fillim të shfaqjes së një varianti dhe nevojiten analiza të mëtejshme, sipas UKHSA-s.


Ka ende pasiguri rreth rëndësisë së ndryshimeve në gjenomin viral dhe tani do të ndërmerren analiza të mëtejshme.

“Është natyra e viruseve që të evoluojnë dhe të ndryshojnë, kështu që duhet të pritet që ne të vazhdojmë të shohim variante të reja. Vëzhgimi ynë i vazhdueshëm gjenomik na lejon t’i zbulojmë ato dhe të vlerësojmë nëse ato janë të rëndësishme,” tha Meera Chand nga UKHSA.

Tom Peacock, një virolog në Kolegjin Mbretëror në Londër, konfirmoi gjithashtu se ka disa prova se nënvarianti mund të jetë më i transmetueshëm se varianti origjinal, i cili po përhapet me shpejtësi në të gjithë globin.

“Rritja e qëndrueshme në shumë vende është dëshmi se BA.2 mund të jetë disi më e transmetueshme se BA.1. Fatkeqësisht këtu përfundojnë vërtet provat. Aktualisht nuk kemi një kontroll të fortë mbi antigjenitetin, ashpërsinë ose shumë dëshmi se sa më shumë transmetueshmëri mund të ketë BA.2 mbi BA.1”, tha ai.

Instituti shtetëror Serum i Danimarkës, një qendër kërkimore për sëmundjet infektive e drejtuar nga qeveria, tha të enjten se analiza fillestare nuk tregon dallime në shtrimet në spital për BA.2 krahasuar me BA.1.

“Analizat në lidhje me infektivitetin dhe efikasitetin e vaksinës janë në vazhdim, duke përfshirë përpjekjet për kultivimin e BA.2 për të kryer studime të neutralizimit të antitrupave. Pritet që vaksinat të kenë efekt edhe kundër sëmundjeve të rënda pas infeksionit BA.2”, tha Instituti Serum.

Lexo edhe

Video