FMN: Koronavirusi mund të ndikojë negativisht në rritjen ekonomike për 2020

FMN: Koronavirusi mund të ndikojë negativisht në rritjen ekonomike për 2020

Epidemia e koronavirusit mund të ndikojë negativisht në rritjen ekonomike të botës në vitin 2020, në varësi të aftësisë së Kinës për të frenuar përhapjen e saj, paralajmëroi sot drejtoresha e Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN), Kristalina Georgieva.

“Deri më tani parashikimi ynë është 3.3 për qind rritje, dhe mund të ketë një ulje prej 0.1 në 0.2 për qind. Ky është një rast i veçantë dhe i bëj thirrje të gjithëve të mos nxjerrin përfundime të nxituara,” tha Georgieva në Forumin botëror të grave në Dubai.

Ndërsa pranoi se ishte shumë herët për të vlerësuar ndikimin e epidemisë, e cila la gati 1.700 të vdekur, ajo pranoi, megjithatë, se turizmi dhe transporti, ndër të tjera, ishin goditur tashmë.


“Ne nuk e dimë natyrën e saktë të këtij virusi, nuk e dimë se sa shpejt Kina do të jetë në gjendje ta shtypë atë dhe nëse do të përhapet edhe më shumë në të gjithë botën. Ne e dimë që do të ndikojë në zinxhirin e vlerës globale,” tha ajo.

Georgievi tha të mërkurën për CNBC-së se skenari më i mundshëm ishte një rënie e mprehtë e aktivitetit në Kinë, e ndjekur nga rimëkëmbje e shpejtë dhe ndikim i përgjithshëm relativisht i kufizuar në botë.

Më 20 janar, FMN prezantoi parashikimet e fundit për ekonominë botërore, duke llogaritur më tej rimëkëmbjen plus 3.3 për qind, duke zbritur nga plus 2.9 për qind në vitin 2019, falë në veçanti për një “pushim” në “luftën tregtare” të Shteteve të Bashkuara dhe China.

Por FMN paralajmëroi se rimëkëmbja ishte e brishtë dhe se pasiguria e përsëritur mund të pengojë rritjen.

Lexo edhe

Video