FMN i siguron Ukrainës kredi prej pesë miliardë dollarësh

FMN i siguron Ukrainës kredi prej pesë miliardë dollarësh

Sigurimi i një kredie të re prej pesë miliardë dollarësh nga Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) do të ndihmojë për të bindur kreditorët e tjerë ukrainas se situata makroekonomike në vendin e shkatërruar nga lufta është nën kontroll, tha këshilltari kryesor ekonomik i presidentit ukrainas Volodymyr Zelensky.

Financimi i ri i FMN-së do të shërbejë për rreth 18 muaj si një spirancë derisa të arrihet një paketë më e madhe financiare me vlerë midis 15 dhe 20 miliardë dollarë, e cila duhet të ndihmojë Ukrainën të kapërcejë krizën ekonomike të shkaktuar nga pushtimi rus, tha këshilltari Oleg Ustenko.

Dy javë më parë, guvernatori ukrainas Kirill Shevchenko tha se ata po i kërkojnë FMN-së një kredi deri në 20 miliardë dollarë për një periudhë prej dy deri në tre vjet. Një kërkesë kaq e madhe shkaktoi diskutime intensive brenda FMN-së, pasi mund të ngrinte pikëpyetje për qëndrueshmërinë e borxhit të Ukrainës.

“Programi prej 5 miliardë dollarësh i FMN-së do të ishte në përputhje me nivelet e mëparshme të financimit dhe mund të jetë një katalizator për financimin nga burime të tjera, duke përfshirë BE, SHBA dhe vende të tjera,” tha Ustenko.


Një program i mëparshëm financimi i FMN-së për Ukrainën u anulua në mars dhe në vend të kësaj institucioni financiar ndërkombëtar i dha vendit një kredi urgjente prej 1.4 miliard dollarësh me vetëm disa kushte në javët e para të pushtimit rus.

Ndërkohë, të premten, dy agjenci globale të vlerësimit – Standard and Poor’s dhe Fitch ulën vlerësimin për borxhin e jashtëm të Ukrainës, duke thënë se e konsiderojnë problematik ristrukturimin e borxhit të vendit.

Në fillim të kësaj jave, në fakt, kreditorët e huaj të Ukrainës përmbushën kërkesën e vendit për një ngrirje dyvjeçare të shlyerjes së obligacioneve me vlerë gati 20 miliardë dollarë, duke shmangur kështu një falimentim të çrregullt.

Për shkak të pushtimit rus, Ukraina pret një rënie ekonomike prej 35 deri në 40 për qind këtë vit, dhe thesarit të saj i mungojnë pesë miliardë dollarë në muaj.

Ustenko tha se Ukraina shpreson që negociatat me FMN-në për një kredi të re, deri në 20 miliardë dollarë, do të jenë të shpejta dhe se një marrëveshje paraprake do të arrihet përpara se të përfundojë moratoriumi për pagesën e bonove për investitorët e huaj.

Lexo edhe

Video