Finlanda do të ndërtojë një gardh në kufirin me Rusinë

Finlanda do të ndërtojë një gardh në kufirin me Rusinë

Qeveria finlandeze propozoi sot ndërtimin e një gardh përgjatë pjesëve të kufirit të Finlandës me Rusinë për 139 milionë euro, duke përmbushur një premtim të bërë pas pushtimit rus të Ukrainës në shkurt.

Finlanda, e cila ka aplikuar për t’u anëtarësuar në NATO, ka një histori luftarake me Rusinë, por kufiri 1300 kilometra i mbuluar me pyje midis dy vendeve është ende i shënuar kryesisht me shenja dhe shënues plastikë.


Finlanda njoftoi në qershor se do të ndërtonte gardhe përgjatë pjesëve të kufirit të saj me Rusinë për të rritur gatishmërinë për kërcënimet hibride, siç është fluksi i mundshëm masiv i emigrantëve.

Roja kufitare e Finlandës tha se planifikon të ndërtojë rreth 130 dhe 260 kilometra gardhe, të cilat do të mbulojnë 10 deri në 20 për qind të kufirit, duke u fokusuar kryesisht në kalimet kufitare dhe zonat përreth në juglindje.

Qeveria e qendrës së majtë të Finlandës përballet me zgjedhje në fillim të vitit të ardhshëm.

Lexo edhe

Video