Fauci: Koronavirusi nuk do të zhduket nga planeti

Fauci: Koronavirusi nuk do të zhduket nga planeti

Ndërsa SHBA vazhdon të luftojë me shpërthimin e koronavirusit, frika për një valë të dytë të rasteve ka ardhur në vend.

Ndërsa nuk ka dyshim se më shumë raste do të vazhdojnë të shfaqen në muajt në vazhdim, nuk është shumë vonë për Amerikën që të parandalojë një valë të dytë të COVID-19, sipas Dr. Anthony Fauci, drejtori i Institutit Kombëtar të Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive (NIAID) dhe anëtar i grupit punues të Shtëpisë së Bardhë për COVID-19.

Duke folur për Newsweek, Fauci tha  mund të parandalohet një valë e dytë nëse do të ketë përgjigje ndaj infeksioneve në vjeshtë dhe dimër.

“Nuk ka dyshim se ky virus nuk do të zhduket nga planeti deri në kohën kur do të arrijmë në vjeshtë dhe dimër, sepse ka një aktivitet të konsiderueshëm tani në Shtetet e Bashkuara, edhe pse disa qytete dhe shtete”, tha ai.


Fauci thotë se për shkak se koronavirusi është shumë i transmetueshëm, transmeton KosovaPress.

“Unë nuk mendoj se ka një shans në botë që ne do të shmangim më shumë infeksione … në mënyrë të pashmangshme do të ketë infeksione në vjeshtë dhe dimër,” shprehet ai.

Fauci shpjegoi se virusi është shumë i vështirë për t’u kontrolluar dhe eliminuar plotësisht dhe gjithmonë do të ketë disa infeksione në disa pjesë të planetit, veçanërisht pasi njerëzit udhëtojnë.

Që nga e mërkura, rreth 4.5 për qind (14.9 milionë) të popullsisë amerikane prej afro 330 milionë janë testuar për virusin, sipas shifrave të fundit nga Universiteti Johns Hopkins. Gati 314 milionë njerëz në Amerikë ende nuk janë testuar.

“Ne kemi nevojë për një sistem të mirorganizuar që të jemi në gjendje të kemi prova të mjaftueshme pasi rastet fillojnë të ringjallen. Ne vazhdojmë t’i dëgjojmë njerëzit duke thënë se nuk kemi aftësi të mjaftueshme të testimit, por ne duhet ta vendosim atë pas nesh. Ne duhet të kemi teste të mjaftueshme në mënyrë që askush të mos thotë kurrë” nuk kemi teste të mjaftueshme “ose që nuk kemi aftësi testuese për ta bërë atë,” ka thënë Fauci.

Lexo edhe

Video

error: