Fauci dhe shkencëtarët bëjnë thirrje për një vaksinë universale kundërCOVID

Fauci dhe shkencëtarët bëjnë thirrje për një vaksinë universale kundërCOVID

Një numër në rritje i provave shkencore, të konsideruara në lidhje me realitetin mjedisor, sugjeron fuqimisht se koronaviruset e rinj do të vazhdojnë të infektojnë lakuriqët e natës dhe speciet e tjera të kafshëve dhe potencialisht të shfaqen si një kërcënim pandemik për njerëzit.

Për të kundërshtuar epidemitë e ardhshme të koronavirusit, komuniteti global i kërkimit shkencor dhe mjekësor tani duhet të përqendrojë përpjekjet kryesore në tre qëllime: të karakterizojë shtrirjen e diversitetit gjenetik të koronavirusit në specie të shumta kafshësh; të kuptojë më mirë patogjenezën e sëmundjes së koronavirusit në modelet e kafshëve laboratorike dhe te njerëzit; dhe zbatoni këtë njohuri në zhvillimin e vaksinave afatgjata të koronavirusit me spektër të gjerë.

Kështu thonë mjekët-shkencëtarët Anthony S. Fauci, Jeffrey K. Taubenberger, në një koment të ri për revistën “The New England Journal of Medicine”.

Autorët bëjnë thirrje për bashkëpunim ndërkombëtar për marrjen e mostrave të gjera të koronaviruseve nga lakuriqët e natës, si dhe nga kafshët e egra dhe të kultivuara, në mënyrë që të kuptojmë “universin” e plotë të koronaviruseve ekzistues dhe të rinj.

Studime të tilla, thonë ata, mund të ofrojnë paralajmërim të hershëm për koronaviruset që janë gati të shkaktojnë epidemi te njerëzit.

Ata shkruajnë se provat e kontrolluara me kujdes të shkaktuara nga sfidat njerëzore, në të cilat vullnetarët janë të ekspozuar ndaj koronaviruseve, mund të çojnë në një kuptim më të plotë të procesit të sëmundjes së koronavirusit dhe të informojnë rreth dizajnit të vaksinës.


Pavarësisht disponueshmërisë së vaksinave të sigurta dhe efektive kundërCOVID- 19, mbetet e panjohur nëse dhe si mund të arrihet imuniteti i qëndrueshëm, theksojnë autorët e NIAID.

Ata thonë se SARS-CoV-2, virusi që shkakton COVID-19, ka të ngjarë të vazhdojë të qarkullojë pafundësisht në epidemitë periodike dhe koronaviruset e kafshëve me transportueshmëri dhe vdekshmëri të panjohur mund të shfaqen në çdo kohë.

“Prandaj, ne duhet të përshpejtojmë shumë përpjekjet tona për vaksinimin e koronavirusit”, shkruajnë ata.

Autorët rendisin karakteristikat e një vaksine ideale universale kundër koronavirusit që do të siguronte mbrojtje të qëndrueshme kundër shumicës ose të gjithë koronaviruseve për individët e të gjitha moshave dhe komuniteteve në tërësi.

Për të arritur këtë qëllim, ata duhet të adresojnë pyetjet bazë në lidhje me natyrën e imunitetit mbrojtës kundër koronavirusit, duke përfshirë se cila qasje ndaj vaksinës nxjerr më mirë përgjigje të shpejta (antitrupa, për shembull) dhe përgjigje të qëndrueshme imune “memorie” që mund të mbrohen kundër koronaviruseve në zhvillim.

Pandemia COVID-19, së bashku me kërcënimin gjithnjë e më të pranishëm të koronaviruseve të rinj, kërkon zhvillimin e shpejtë të vaksinave të sigurta dhe të mbrojtura gjerësisht të koronavirusit, kanë përfunduar shkencëtarët.

Lexo edhe

Video