Eurodeputetët kërkojnë zhbllokim e pikës kufitare në Jarinje dhe Bërnjak

Eurodeputetët kërkojnë zhbllokim e pikës kufitare në Jarinje dhe Bërnjak

Deputetët e Parlamentit Evropian i kanë kërkuar Kosovës dhe Serbisë që të gjejnë urgjentisht një zgjidhje paqësore dhe të qëndrueshme për situatën në veri si dhe t’i tërheqin policinë dhe çdo njësi të ushtrisë e që në këtë mënyrë të lirohet rruga në pikën kufitare në Jarinje dhe Bërnjak.

Ata kanë kërkuar edhe që të ndalen provokimet e njëanshme dhe retorikat nxitëse të cilat nxisin tensione.

“Ne jemi thellësisht të shqetësuar për tensionet e fundit në pikat kufitare Jarinje dhe Bërnjak. Serbia dhe Kosova duhet të gjejnë urgjentisht një zgjidhje paqësore dhe të qëndrueshme në mënyrë që të sigurojnë sigurinë dhe sigurinë e të gjithë qytetarëve. Ne dëshirojmë të shohim tërheqjen e policisë speciale dhe çdo njësie të ushtrisë dhe çmontimin e bllokimeve të rrugëve. Veprimet dhe provokimet e njëanshme dhe retorika nxitëse, të cilat rrisin tensionet dhe ndikojnë në mirëqenien e komuniteteve lokale, duhet të ndalen. Ne i bëjmë thirrje BE-së dhe partnerëve të saj që të vazhdojnë të punojnë për zvogëlimin e krizës dhe u bëjmë thirrje udhëheqësve të Serbisë dhe Kosovës të përdorin platformën e Dialogut të lehtësuar nga BE-ja për të zgjidhur të gjitha çështjet e hapura, përfshirë ato që lidhen me lirinë e lëvizjes”, thuhet në kërkesën e deputetëve të Parlamentit Evropian.


Është ritheksuar se normalizimi i marrëdhënieve midis Serbisë dhe Kosovës është parakusht për pranim në Bashkimin Evropian të të dyja vendeve.

Ne ritheksojmë se normalizimi i marrëdhënieve midis Serbisë dhe Kosovës është një parakusht për pranimin në BE të të dy vendeve, dhe është gjithashtu thelbësor për të siguruar stabilitet dhe prosperitet në rajonin më të gjerë. Ne i nxisim të dyja palët që të përfshihen në mënyrë aktive dhe konstruktive në dialogun e lehtësuar nga BE-ja të udhëhequr nga Përfaqësuesi Special i BE-së, duke kërkuar një marrëveshje gjithëpërfshirëse, të qëndrueshme dhe ligjërisht detyruese”, u tha në kërkesën e deputetëve.

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20210928IPR13701/kosovo-and-serbia-leading-meps-call-for-continued-dialogue-to-reduce-tensions

Lexo edhe

Video