Etiopia rimerr thesaret e grabitura gjatë luftës nga Britania

Etiopia rimerr thesaret e grabitura gjatë luftës nga Britania

Etiopia mori kthimin e thesareve kulturore të premten që u grabitën gjatë Luftës së Meqdala të vitit 1868.

Artefaktet, duke përfshirë tabletën e Shenjtë Tabot të ‘Medhane’Alem’, një tufë flokësh të Princit Alemayehu – – djali i perandorit Tewodros II – u kthyen në Ambasadën Etiopiane në Londër.

Artikuj të tjerë përfshinin tre kupa argjendi me veshje bronzi dhe një mburojë, të cilat u kthyen në një ceremoni ku mori pjesë ambasadori i Etiopisë në Britaninë e Madhe dhe Irlandën e Veriut, Teferi Meles Desta.


“Gjatë ceremonisë, ambasadori Teferi nënvizoi rëndësinë dhe implikimet e objekteve të kthyera dhe të shenjtë Tabot për Kishën Ortodokse”, thuhet në një deklaratë të ambasadës.

Të pranishmit përfshinin përfaqësues nga Kisha Ortodokse, Etiopiane Tewahedo dhe studiues të trashëgimisë historike në Mbretërinë e Bashkuar, ndër të tjera.

Lufta Meqdala, një konflikt kryesor në historinë e Etiopisë, u zhvillua midis 1867 dhe 1868 kur forcat britanike plaçkitën kështjellën etiopiane të Meqdala.

Grabitja e thesareve kulturore ka mbetur një çështje e diskutueshme midis Etiopisë dhe institucioneve që i mbajnë ato në toka të huaja./AA/

Lexo edhe

Video