Escherichia coli: Si ta njohim infeksionin dhe si ta trajtojmë problemin?

Escherichia coli: Si ta njohim infeksionin dhe si ta trajtojmë problemin?

Escherichia coli është një bakter që jeton në zorrën e trashë dhe më së shumti ndihmon tretjen e ushqimit dhe është krejtësisht i padëmshëm. Sidoqoftë, disa lloje të këtij bakteri përmbajnë toksina që shkaktojnë diarre dhe infeksione të traktit urinar.

Ky është një bakter shumë kokëfortë që shpesh kthehet, kështu që ndonjëherë trajtimi i tij do të ketë nevojë edhe për trajtim me antibiotikë.

Si mund të merrni Escherichia coli?

Ky bakter mund të infektohet shumë lehtë, dhe infeksioni krijohet nga:

-konsumimi i mishit të infektuar të trajtuar në mënyrë të pamjaftueshme nga nxehtësia

-konsumimi i qumështit të pasterizuar

-konsumimi i frutave dhe perimeve që janë larë me ujë të infektuar

-konsumimi i ujit që përmban E. coli · kur bakteri kalon nga zorra në traktin urinar

Gjithashtu, Esherichia coli përhapet nga kontakti me njerëzit e tjerë, veçanërisht kur njerëzit e infektuar nuk lajnë duart.


Si të njohim një infeksion të shkaktuar nga Escherichia coli?

Simptomat mund të shfaqen dy deri në pesë ditë pasi infeksioni shfaqet në trup. Më të zakonshmet janë ngërçet dhe dhimbjet në pjesën e poshtme të barkut, diarreja e shoqëruar me gjak, të vjella, dobësi, humbje e oreksit dhe ethe. Infeksioni i traktit urinar do të shkaktojë dhimbje dhe djegie gjatë urinimit, urinim të shpeshtë, gjak në urinë dhe presion në fshikëz.

Fëmijët e vegjël dhe të moshuarit mund të kenë probleme të shërohen, dhe infeksioni mund të përhapet në veshka dhe të shkaktojë dështim të tyre. Po kështu, në disa raste mund të shkaktojë infeksion të fshikëzës së tëmthit dhe kanaleve biliare, apendicit, meningjit dhe inflamacion purulent të lëkurës dhe plagëve, dhe rrallë mund të çojë në sepsë.

A mund të parandalohet infeksioni me Escherichia coli?

Ka disa mënyra për të parandaluar këtë infeksion. Para së gjithash, është e nevojshme të lani duart mirë para përgatitjes së ushqimit. Është e rëndësishme të lani duart pas kontaktit me kafshët, por edhe pas prekjes së mishit të papërpunuar. Mishi duhet të trajtohet mjaftueshëm me nxehtësi dhe qumështi i pasterizuar duhet të shmanget. Është e nevojshme të ndahet ushqimi i papërpunuar nga i gatuari dhe të fshihet mirë sipërfaqja pasi kishte mish të papërpunuar në të.

Higjiena adekuate gjenitale dhe veshja e të brendshmeve të pambukut, si dhe fshirja e duhur pas urinimit, mund të ndihmojnë në parandalimin e infeksioneve të traktit urinar të shkaktuara nga E. coli.

Si trajtohet Escherichia coli?

Ky bakter mund të zbulohet duke marrë një urinë, jashtëqitje ose mostër gjaku. Më shpesh, infeksioni do të kalojë vetë. Në disa raste, do të jetë e nevojshme të merren antibiotikë që do të shkurtojnë kohëzgjatjen e simptomave dhe do t’i lehtësojnë ato, siç është rasti me infeksionet e traktit urinar.

Përveç antibiotikëve, çaji i boronicës dhe sheqeri D-manozë gjithashtu mund të ndihmojnë. Me të vjella dhe diarre, është e rëndësishme të merrni shumë lëngje dhe elektrolite për të kompensuar lëngun e humbur, dhe është e rëndësishme të rregulloni dietën tuaj.

Escherichia coli është mikroorganizmi më i njohur që gjendet në zorrët e njerëzve dhe kafshëve. Disa lloje të këtij bakteri mund të shkaktojnë infeksione të zorrëve dhe traktit urinar, dhe simptomat zakonisht largohen vetë pas një jave ose lehtësohen me një antibiotik.

Video

error: