NEWS
Cosmetic Surgery Trends: Weight-loss medications cause increased use of fillers
Fillerat, botoksi, tërheqja e fytyrës dhe e qafës ishin ndër procedurat kozmetike më të njohura në vitin 2023, dhe kjo rritje mund të jetë shkaktuar nga bumi i ilaçeve GLP-1 të medikamenteve si Ozempic dhe Wegovy, duke çuar në humbje të shpejtë të peshës dhe rënie të lëkurës, sipas një raporti të ri të publikuar të martën. Shoqata Amerikane e Kirurgëve Plastikë pati një rritje prej 5% në operacionet plastike dhe një rritje prej 7% në procedurat minimalisht invazive në krahasim me vitin 2022, sipas raportit të botuar të martën, i cili përdori të dhënat e pacientëve nga mbi 1600 kirurgë plastikë, dermatologë dhe otolaringologë, transmeton Forbes. Operacionet e fytyrës dhe qafës ishin dy nga llojet më të njohura të procedurave: tërheqja e fytyrës, tërheqja e qafës, e ballit dhe liposuksionet submentale (ose mjekrës) të gjitha u rritën në vitin 2023, pavarësisht nga disa rënie në 2022. Injeksionet neuromodulator (Botox, Dysport, Xeomin dhe Jeuveau) ishin procedurat kozmetike më të njohura minimalisht invazive të kryera në vitin 2023, duke përbërë pothuajse 9.5 milionë procedura, të ndjekura nga mbushësit e acidit hialuronik (ose të lëkurës) me 5.3 milionë procedura. Këto tendenca mund të jenë për shkak të bumit të ilaçeve për humbjen e peshës GLP-1 dhe diabetit si Ozempic, Wegovy, Mounjaro dhe Zepbound, dhe mënyra se si humbja e shpejtë e peshës e shkaktuar nga ilaçet rezulton në një rënie të elasticitetit të lëkurës, sipas raportit. Lëkura lëshohet pas humbjes së konsiderueshme të peshës, sepse mbajtja e peshës shtesë për një periudhë të gjatë kohore mund të dëmtojë fibrat e kolagjenit dhe elastinës në lëkurë, duke e bërë të vështirë që lëkura të rikthehet pas humbjes së peshës. "Fytyra Ozempic" është një frazë popullore që përdoret për të përshkruar rënien e dukshme dhe një vështrim të zbrazët në fytyrat e pacientëve që marrin këto barna GLP-1, dhe Shoqata Amerikane e Akademisë së Dermatologjisë tha se mënyrat më efektive për të rregulluar lëkurën e lëshuar janë përmes procedurave kozmetike, si tërheqja dhe filler.
This website is maintained and managed by KosovaPress News Agency. KosovaPress holds the reserved copyright rights according to the legal provisions on copyright and intellectual property. Use, modification and distribution for commercial purposes without agreement with KosovaPress is strictly prohibited.
This website application is developed with the support of #SustainMediaProgramme, co-financed by the European Union and the German Government, the part implemented by GIZ, DW Akademie and Internews. Its content is the sole responsibility of KosovaPress and does not necessarily reflect the views of the EU or the German Government.
All rights reserved by APL KosovaPress © 2002-2024