Eksploruesi amerikan Dickey u nxor nga një shpellë në Turqi

Eksploruesi amerikan Dickey u nxor nga një shpellë në Turqi

Në orët e para të së martës, ekipet e shpëtimit më në fund arritën të nxirrnin eksploruesin amerikan, Mark Dickey, nga shpella e tretë më e thellë në Turqi, pas më shumë se një jave.

Dickey ishte pjesë e një ekipi kërkimor ndërkombëtar që eksploronte shpellën Morca në Turqinë jugore. Më 2 shtator, ai pësoi një hemorragji në stomak ndërsa ndodhej në një thellësi prej 1250 metrash.

Eksploruesi amerikan u nxor nga shpella në orën 00:37 sipas orës lokale të së martës (21:37 GMT, e hënë).

“Kështu, pjesa e operacionit të shpëtimit në shpellë ka përfunduar me sukses. Ne përgëzojmë të gjithë ata që kontribuan në këtë”, thuhet në një deklaratë të Federatës Speleologjike Turke, raporton BTA.


Në operacionin e shpëtimit të eksploruesit amerikan morën pjesë ekipe turke dhe ndërkombëtare, duke përfshirë gjithsej 19 shpëtimtarë bullgarë.

Shoqata Evropiane e Shpëtimit në Shpella tha se ai u nxor me barelë dhe do të transferohet në spital për një ekzaminim mjekësor.

Shumë pjesëtare të ekipeve të shpëtimit mbetën akoma në shpellë për të hequr “sasi të konsiderueshme” litarësh dhe pajisjesh të përdorura gjatë operacionit.

Shoqata Evropiane shprehu “mirënjohje të madhe për shpëtimtarët e shumtë të shpellave nga shtatë vende të ndryshme që kontribuan në suksesin e këtij operacioni shpëtimi”.

Lexo edhe

Video