Eksperti i turizmit bullgar parasheh 50% më shumë turistë të huaj këtë verë

Eksperti i turizmit bullgar parasheh 50% më shumë turistë të huaj këtë verë

Numri i turistëve të huaj në Bullgari këtë sezon veror pritet të jetë 50% më i madh në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, kjo sipas një parashikimi të Rumen Draganov, drejtor i Institutit të Analizës dhe Vlerësimit në Turizëm (IAAT). “Ne nuk kemi arritur ende nivelet rekord nga viti 2019, kur korriku dhe gushti patën secili mbi 2 milionë turistë të huaj. Kjo do të thotë se vetëm në vitin 2024, Bullgaria do të jetë në gjendje të kthehet në nivelet e mëparshme të verës në të gjithë vendin”, tha Draganov për BTA.

Numri i bullgarëve që vizitojnë bregdetet e vendit pritet të jetë rreth 27% më i lartë. Të ardhurat e pritshme nga turizmi do të jenë 7% deri në 11% më të larta krahasuar me sezonin e kaluar veror, kryesisht për shkak të çmimeve më të larta. Në vitin 2019, numri i përgjithshëm i turistëve të huaj ishte 12.5 milionë, ndërsa këtë vit numri do të jetë rreth 10 milionë.


Një nga arsyet kryesore për këto norma pozitive është rivendosja e programeve të kartës, ku shumë nga linjat e rregullta drejt Detit të Zi bëhen më të shpeshta. Rritje e vizitave të të huajve raportohet edhe në hotelet që ofrojnë shërbime spa dhe Wellness. Më shumë bullgarë po vizitojnë vendin dhe veçanërisht bregun e Detit të Zi, që është një trend në dy vitet e fundit, tha Draganov.

Sipas Draganov, parashikimet se çmimet më të larta të energjisë do t’i bëjnë pushimet në bregun e Detit të Zi këtë verë 25 deri në 30% më të shtrenjta, nuk u realizuan. Pushimet sot janë nga 7 deri në 11% më të shtrenjta. “Nëse verën e kaluar ishe mirë me 100 leva në xhep, këtë vit do të të duhen 111 leva”, komentoi drejtori i IAAT.

Kuponët e ushqimit, pavarësisht se është diçka relativisht e re në industrinë e turizmit, po bëhen gjithnjë e më të zakonshëm si një mënyrë pagese e pranuar, veçanërisht në hotelet që ofrojnë shërbime spa dhe Wellness./BTA/

Lexo edhe

Video