Eksperti financiar gjerman: Kroacia nuk është gati për euron

Eksperti financiar gjerman: Kroacia nuk është gati për euron

Kroacia planifikon t’i bashkohet eurozonës në fillim të vitit 2023, por disa ekspertë financiarë, si ish-anëtari i Bordit Ekzekutiv të Bankës Qendrore Evropiane Otmar Ising, besojnë se Kroacia nuk është ende gati për këtë.

Përveç anëtarësimit në zonën Shengen, hyrja e vendit në Eurozonë është përmendur si një nga synimet kryesore të politikës së jashtme kroate prej vitesh.

Ky synim duhet të arrihet në fillim të vitit 2023, për të cilin Kroacia ka mbështetjen e Brukselit, por disa ekonomistë, si Otmar Ising, besojnë se kjo hyrje do të ishte e parakohshme.

“Për momentin, unë nuk shoh ndonjë vend që është mjaftueshëm i gatshëm për t’u bashkuar me eurozonën,” tha Ising në një intervistë me Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), me rastin e 20-vjetorit të ardhshëm të futjes së euros më 1 janar 2002.


Sipas tij, “nuk mund të thuhet se çdo anëtar i ri i eurozonës kontribuon domosdo në dobësimin e euros”.

“Por këto vende duhet të garantojnë stabilitet të qëndrueshëm. Nuk mjafton të bëhesh gati për një martesë dhe më pas t’u kthehesh zakoneve të vjetra, “tha Ising, i cili gjithashtu shërbeu si kryekonomist i BQE-së nga viti 1998 deri në 2006 dhe u vlerësua me planifikimin strategjik të futjes së euros.

E fundit që hyri në eurozonë ishte në vitin 2015, Lituania dhe aktualisht, përveç Kroacisë, synon të hyjë edhe Bullgaria.

Ising beson se heterogjeniteti i anëtarëve të Eurozonës, dhe rrjedhimisht fokuset e ndryshme kur bëhet fjalë për interesat, tashmë është një problem i madh për BQE. Sipas tij, guvernatorët e bankave qendrore kombëtare duhet të kishin ndjekur një kurs të përbashkët dhe jo të ndiqnin politikën financiare kombëtare.

Eksperti gjerman, i cili kryente të njëjtin funksion në bankën qendrore gjermane përpara se të merrte detyrën në BQE, shtoi se vendimi i asaj kohe për të vendosur simbole që nuk lidhen me kombet në kartëmonedhat euro doli të ishte i saktë.

Lexo edhe

Video