Eksperti amerikan: Të përcaktohet origjina e COVID-19 që të mos vijë deri te COVID-32

Eksperti amerikan: Të përcaktohet origjina e COVID-19 që të mos vijë deri te COVID-32

Hetimi mbi origjinën e koronavirusit është “absolutisht kritik” nëse duam të parandalojmë pandemitë e mëtejshme dhe të shmangim COVID-32″, tha eksperti amerikan Peter Hotez.

“Ne do të kemi COVID-26 dhe COVID-32 nëse nuk e kuptojmë plotësisht origjinën e COVID-19. Kjo është absolutisht kritike “, tha Hotez, dekani i Shkollës Kombëtare të Mjekësisë Tropikale në Kolegjin e Mjekësisë Baylor në Hjuston.

Hotez tha për NBC se ai beson se Shtetet e Bashkuara duhet të bëjnë shumë më tepër sesa të fillojnë hetimet në teoritë se virusi u transmetua nga kafshët, ose se ai “rrodhi” nga një laborator në Wuhan, shton “New York Post”.

“Unë mendoj se kemi bërë aq sa kemi mundur në fushën e inteligjencës. Shtetet e Bashkuara duhet të dërgojnë ekspertë në epiqendrën e pandemisë, në Wuhan. Na duhet një ekip shkencëtarësh, gjenetikësh, biologësh, ekspertësh për lakuriq, për të kaluar gjashtë deri në 12 muaj në provincën kineze të Hubei, në mënyrë që të zbulojmë plotësisht burimin e COVID-19 “, theksoi Hotez.

Ai shtoi se ishte “i vetëdijshëm se Kina nuk do të pajtohet për bashkëpunim të plotë”.

“Ne duhet të bëjmë presion mbi Kinën, madje edhe sanksione të mundshme, për të lejuar një ekip të epidemiologëve dhe virologëve të lartë të kenë qasje të papenguar në kafshë, njerëz dhe mostra nga laboratori,” shtoi Hotez.

Një fletë fakti e Departamentit të Shtetit, pretendoi pa pasur prova, se disa studiues të Institutit të Virologjisë në Wuhan kishin qenë të sëmurë me simptoma të ngjashme me ato të COVID-19 ose sëmundje të zakonshme sezonale para rastit të parë të konfirmuar publikisht në dhjetor 2019, shkruan Reuters.


Një histori e 5 majit, nga Nicholas Wade në Buletinin e Shkencëtarëve Atomikë, tha se shkencëtarët laboratorë që eksperimentojnë mbi një virus nganjëherë futin një sekuencë të quajtur “vend i copëtimit të furinës” në gjenomin e tij në një mënyrë që e bën virusin më infektues.

David Baltimore, një virolog fitues i Çmimit Nobel, i cituar në artikull, tha kur zbuloi sekuencën në gjenomën SARS-CoV-2, se ai ndjeu se kishte gjetur “armën e tymit të duhanit” mbi origjinën e virusit.

Shumë shkencëtarë besojnë se një origjinë nga natyra është më e mundshme dhe nuk kanë parë asnjë provë shkencore për të mbështetur teorinë e rrjedhjeve të laboratorit.

Kristian G. Andersen, një shkencëtar në Scripps Research i cili ka bërë një punë të gjerë në koronavirus, Ebola dhe patogjenë të tjerë të transmetueshëm nga kafshët te njerëzit, tha se sekuenca të ngjashme gjenomike ndodhin natyrshëm në koronavirus dhe nuk ka gjasa të manipulohen në mënyrën e përshkruar nga David Baltimore për eksperimente.

Shkencëtarët që favorizojnë hipotezën e origjinës natyrore janë mbështetur kryesisht në histori. Disa nga sëmundjet e reja më vdekjeprurëse të shekullit të kaluar janë gjetur në bashkëveprimet njerëzore me jetën e egër dhe kafshët shtëpiake, duke përfshirë epideminë e parë të SARS-it (lakuriqët e natës), MERS-CoV (devetë), Ebola (lakuriq ose primatët jo-njerëzorë) dhe Nipah virus (lakuriq).

Ndërsa një burim kafshësh nuk është identifikuar deri më tani, shtupat e stallave në sektorin e botës së egër në tregun në Wuhan pas shpërthimit rezultuan pozitive, duke sugjeruar një administrues të kafshëve ose njerëzve.

Letra e shkencëtarëve më 4 mars drejtuar OBSH-së e përqendroi vëmendjen në skenarin e rrjedhjes së laboratorit, por nuk ofroi prova të reja. As nuk është shfaqur prova përfundimtare e një origjine natyrore.

Presidenti i SHBA Joe Biden më 26 maj tha që stafi i tij i sigurimit kombëtar nuk beson se ka informacion të mjaftueshëm për të vlerësuar një teori më të mundshme se tjetra. Ai udhëzoi zyrtarët e inteligjencës për të mbledhur dhe analizuar informacione që mund të mbyllen në përfundimin përfundimtar dhe të raportojnë serish pas 90 ditësh.

Lexo edhe

Video