Ekonomia gjermane do të rritet vetëm 1.5% më 2022

Ekonomia gjermane do të rritet vetëm 1.5% më 2022

Dhoma Gjermane e Industrisë dhe Tregtisë (BDI) ka përgjysmuar parashikimin e rritjes ekonomike në Gjermani në vetëm 1.5 për qind këtë vit, duke paralajmëruar se humbja e gazit rus do të shkaktonte recesion.

Para fillimit të luftës ruse në Ukrainë, BDI priste një rritje prej 3.5 për qind të aktivitetit këtë vit.

“Industria po përballet me probleme me krizën e dyfishtë, pushtimin rus të Ukrainës dhe pasojat e pandemisë së koronavirusit”, tha presidenti i BDI, Siegfried Russwurm.

Ai paralajmëroi se kompanitë po pengoheshin nën barrën e kostove, në një mjedis me inflacion të lartë, të nxitur nga rritja e çmimeve të energjisë dhe lëndëve të para, duke i kërkuar qeverisë të reduktojë ndjeshëm tarifat e rrjetit dhe të energjisë elektrike.

Ministri gjerman i Ekonomisë Robert Habeck njoftoi kohët e fundit masa të gjera për të frenuar konsumin e gazit mes një reduktimi dramatik të furnizimeve ruse në tubacionin Nord Stream 1.


Russwurm pret që aktiviteti ekonomik të kthehet në nivelet para pandemisë deri në fund të vitit sa më parë, me kusht që gazi rus të vazhdojë të arrijë në Evropën Perëndimore.

“Një përçarje do të kishte pasoja katastrofike për industrinë prodhuese dhe në mënyrë të pashmangshme do ta shtynte ekonominë tonë në recesion,” tha Russwurm.

Rregullatori gjerman i energjisë, Bundesnetzagentur, tha sot se nuk ishte ende koha për të shpallur një krizë të furnizimit me gaz. Një zbulim i tillë do të nënkuptonte kufizimin e ofertës së industrisë për të mbrojtur shërbimet bazë dhe familjet.

Çmimet e gazit në Evropë filluan të rriten ndjeshëm vitin e kaluar për shkak të stoqeve të ulëta dhe rimëkëmbjes së ekonomisë nga kriza pandemike. Këtë vit, ato u nxitën më tej nga sanksionet evropiane ndaj Rusisë për pushtimin e saj në Ukrainë.

Deri para luftës në Ukrainë, BE-ja plotësonte deri në 40 për qind të nevojave me gazin rus, dhe Gjermania deri në 55 për qind, kështu që tani është e detyruar të kompensojë deficitin e madh në tregun tashmë të tensionuar global, të shkaktuar nga furnizimet e reduktuara me gaz nga Rusia.

Çmimet e larta të gazit në Evropë kanë tërhequr më shumë gaz natyror të lëngshëm, por vendet evropiane nuk kanë një infrastrukturë për të përmbushur plotësisht kërkesën për LNG dhe oferta globale mezi mund të vazhdojë me kërkesën.

Lexo edhe

Video