Ekonomia e zonës së OECD-së u rrit me 0.4% në tremujorin e tretë

Ekonomia e zonës së OECD-së u rrit me 0.4% në tremujorin e tretë

Produkti i brendshëm bruto në zonën e Organizatës për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (OECD) u rrit 0.4% nga tremujori në tremujor në korrik-shtator, sipas vlerësimeve të përkohshme të publikuara të hënën.

Shifra u ngadalësua nga një rritje prej 0.5% e shënuar në tremujorin e dytë, treguan të dhënat e OECD.

Nga vendet e OECD-së më afër luftës në Ukrainë, ekonomia e Polonisë u rrit me 0.9% në tremujorin e tretë pas një tkurrjeje prej 2.4% në tremujorin e dytë.

Nga ana tjetër, PBB-ja u ul në Letoni me 1.7%, Slloveni me 1.4% dhe Hungari me 0.4% në baza tremujore në periudhën korrik-shtator.

Midis vendeve të Grupit të Shtatë, PBB-ja u rrit me 0.6% në SHBA pas rënies në dy tremujorët e mëparshëm.


Ekonomia gjermane regjistroi një rritje tremujore prej 0.3% në tremujorin e tretë të këtij viti, duke u përshpejtuar nga 0.1% në tremujorin e mëparshëm.

Rritja u ngadalësua në Itali (0.5% krahasuar me 1.1%), Kanada (0.4% krahasuar me 0.8%) dhe Francë (0.2% krahasuar me 0.5%).

Ekonomia japoneze u tkurr me 0.3% në tremujorin e tretë kundrejt rritjes prej 1.1% në tremujorin e dytë. Ekonomia britanike gjithashtu u ngushtua me 0.2% në të njëjtën periudhë.

Ndër vendet e tjera të OECD-së për të cilat disponohen të dhëna, Meksika shënoi rritjen më të fortë të PBB-së me 1.8%, e ndjekur nga Kolumbia (1.6%) dhe Norvegjia (1.5%), ndërsa PBB-ja ra në Kili me 1.2%.

Në bazë vjetore, ekonomia e zonës së OECD-së u zgjerua me 3.3% në tre muajt deri në shtator./AA

Lexo edhe

Video