Dokumentet e reja tregojnë pse Hitleri nuk e pushtoi Britaninë e Madhe

Dokumentet e reja tregojnë pse Hitleri nuk e pushtoi Britaninë e Madhe

Historianët kanë bërë një përparim të Luftës së Dytë Botërore, siç nuk është parë kurrë më parë. Dokumentet kanë treguar arsyen e mos pushtimit të Britanisë së Madhe nga Adolf Hitleri.

Hitleri përfundoi pushtimin gjerman të Francës në qershor 1940 pasi forcat britanike u tërhoqën nga Evropa dhe u evakuuan nga Dunkirku. Pasi Franca ra në duart e nazistëve, sulmet ajrore gjermane u kryen në të gjithë Britaninë nga korriku 1940. Forcat Ajrore Mbretërore përfundimisht fituan Betejën e Britanisë, e cila rezultoi në zgjatjen e Luftës së Dytë Botërore dhe humbjen përfundimtare të Gjermanisë.

Nëpërmjet sulmeve të bombardimeve të Luftwaffe-s gjermane, Hitleri kishte shpresuar të shkatërronte aftësitë e anijeve dhe ushtarake të Britanisë.

Megjithatë, pas pushtimit të Francës, udhëheqësi gjerman gjithashtu filloi të komplotonte pushtimin e Anglisë në korrik 1940.

I koduar Operacioni Deti Lion, plani i Hitlerit ishte që të kishte gati një flotë anijesh dhe një strategji pushtimi deri në gusht.

Gjermania nuk e kreu kurrë pushtimin e Britanisë dhe deri në vitin 1941 ideja ishte hequr nga tavolina.

Arsyet e sakta për anulimin e pushtimit nga Hitleri kanë mbetur më parë të paqarta.

Megjithatë, dokumentet e sapo zbuluara ekspozojnë pse Hitleri nuk pushtoi kurrë ishullin britanik.

Dosjet e gjeneralit gjerman Friedrich Paulus janë ruajtur në një arkiv rus.

Paulus, i cili vetëm kohët e fundit ishte graduar gjeneral, u dorëzua në Bashkimin Sovjetik ndërsa drejtoi një ofensivë në Stalingrad më 1943.

Ndërsa ishte rob lufte sovjetik, në vitin 1946 ai dha një përshkrim të detajuar të planeve të nazistëve për të pushtuar Anglinë.

Planet, të cilat tani janë publikuar, janë përmbledhur nga Sven Felix Kellerhoff, një redaktor i vjetër i historisë për kanalin gjerman të lajmeve Welt.

Ai shkroi: «Friedrich Paulus përmendi katër pika si arsye për shtyrjen e përhershme: së pari, rreziku i një ‘humbjeje prestigji’ nëse pushtimi do të kishte dështuar.

“Së dyti, shpresa se kërcënimi i thjeshtë i nëndetëseve dhe bombardimeve do ta bënte Britaninë të dëshironte paqen.


“Së treti, llogaritja – pa dyshim iluzore – e ‘mos lëndimit të armikut’ për të qenë në gjendje të krijojmë një aleancë më vonë.

“Së katërti, synimi i qartë i Hitlerit për të sulmuar BRSS që nga vera e vitit 1940.

“Paulus përcaktoi çdo pikë në detaje – gjë që ishte edhe më e rëndësishme pasi ai ishte një nga udhëheqësit ushtarakë të perandorisë nga fundi i vitit 1940 deri në fillim të vitit 1942.”

Paulus, i cili ishte i burgosuri i luftës më i lartë i Gjermanisë, u mor në pyetje gjatë nga sovjetikët.

Ai plotësoi një pyetësor të shkruar me dorë, i cili ka të ngjarë të ishte i përkthyer, i përbërë nga 25 pika të ndryshme.

Kjo është hera e parë që publikohen deklaratat e tij, të cilat kanë kaluar në më shumë se 10 faqe.

Gjenerali i kapur foli gjithashtu se sa afër ishte vendimi i Hitlerit për të anuluar pushtimin e Britanisë.

Ai citohet të ketë thënë: “Kur erdha në Komandën e Lartë të Ushtrisë në Fontainebleau në shtator 1940, pata përshtypjen se si Komandanti i Përgjithshëm i Ushtrisë ashtu edhe Shefi i Shtabit besonin në seriozitetin e synimit të Hitlerit për të zbarkuar.”

Megjithatë, data për uljen e planifikuar në brigjet britanike u shty disa herë nga tetori.

Paulus tha: “Operacioni për vitin 1940 nuk ishte më një opsion për shkak të motit të keq në fund të vjeshtës”.

Ai arriti në përfundimin se në kohën e “Operacionit Barbarossa” – pushtimi i Gjermanisë në Bashkimin Sovjetik në vitin 1941 – planet për pushtimin e Britanisë së Madhe në fakt ishin anuluar.

Planet janë një nga pjesët e fundit të mbetura të digjitalizimit të dosjeve gjermane nga Lufta e Dytë Botërore që janë mbajtur në arkivat ruse.

Që nga viti 2014, procesi është mbikëqyrur nga Instituti Historik Gjerman në Moskë dhe Ministria e Mbrojtjes.

Në total ka rreth 28.000 skedarë që komprometojnë më shumë se dy milionë faqe individuale.

Lexo edhe

Video