Lajme   Biznes   Sport   Covid-19   Video   Kulturë   Magazina   Ngjarje

Dinamika për sigurimin e vaksinave përplas ministrin Vitia me ish-ministrin Zemaj

Dinamika për sigurimin e vaksinave përplas ministrin Vitia me ish-ministrin Zemaj

Çështja rreth dinamikës për sigurimin e vaksinave ka përplasur ministrin e Shëndetësisë Arben Vitia me ish-ministrin Armend Zemaj. Ky i fundit ka kërkuar të dijë nga ministri Vitia se cila është dinamika e duhur dhe cila ka qenë e mos duhura në tri proceset për sigurimin e vaksinës.

Zemaj ka treguar të gjithë procedurën për sigurimin e vaksinave dhe komunikimet që i ka përcjell më pastaj pas dorëzimit të mandatit.

“Cila është dinamika e duhur dhe cila ka qenë e mos duhura nga tri proceset për sigurimin e vaksinës COVID, atë me Komisionin Evropian e cila tashmë vetëm ka marrë finalizimin për ardhjen e vaksinës, pjesa tjetër me COVAX pas dorëzimit të detyrës time me datën 23 menjëherë ka ardhur konfirmimi i datës 17 mars dhe të dielën janë pranuar vaksinat dhe cila ka qenë këtu dinamika e shtuar përpos asaj e pritjes e cila ka qenë e plotësuar dhe e rregulluar dhe e gjitha e aranzhuar. Pjesa tjetër po ashtu me datën 30 mars në ora 17:39 kam marrë konfirmimin tjetër nga COVAX i cili është përcjell tek ju në 17:54. Do të thotë kjo ka qenë dinamika për t’iu njoftuar juve për ardhjen e kontingjentit të dytë të vaksinave. Edhe me Pfizer me datën 30 mars ka ardhur konfirmimi që a mund t’iu dërgojmë kontratën finale, të njëjtën është përcjell me 31 mars në orën 17:03 minuta tek ju me ngutin më të madhe dhe me gëzimin më të madh për sigurimin e vaksinës. Cila është dinamika e duhur që e keni shtuar z.Vitia nga ajo ditë në ditën e sotme”, tha ai.

Atij i është përgjigjur ministri i Shëndetësisë Arben Vitia, i cili tha se duhet të presin edhe pak kohë për të parë se cila është dinamika dhe çka është bërë në fund, derisa tha se në lidhje me COVAX ka qenë gjithçka siç duhet.


“Sa i përket pjesës së dinamikës së shtuar, po të gjitha COVAX jam plotësisht dakord kanë qenë të gjitha si duhet dhe ne i kemi vazhduar me atë dinamikë e cila ka qenë dhe i ka pru 24 mijë dozat e para dhe presim 76 mijë doza shumë shpejt. Sa i përket pjesës tjetër të dinamikës me kompaninë prodhuese e para është një keqinformim prapë butësisht të them, nuk është kontrata finale e dini edhe ju, është një para kontratë. Kështu që, kur të thuash kontrata finale është një keqinformim, kurse për pjesët tjera të shtimit të kësaj dinamike unë besoj që atë sikur thash edhe dje të presim vetëm edhe pak kohë edhe do ta shihni çfarë dinamike është shtuar edhe çfarë është bërë në fund. Do të thotë dinamika e shtuar

Mirëpo, Vitia ka folur për udhëzimin administrativ të nënshkruar nga Zemaj, e për të cilin tha se do ta pamundësonte ardhjen e vaksinave në Kosovë.

“Udhëzimi administrativ i nënshkruar nga ministri paraprak dhe fatmirësisht jo i publikuar në gazetën zyrtare, me gjithë qëllimin e mirë që mund ta ketë pasur edhe kabineti edhe qeveria paraprake nuk do t’iu kishte mundësuar hyrjen e vaksinave në Republikën e Kosovës sipas atij udhëzimi. Është shumë mirë që kemi farmacistë edhe kemi ekspert të jashtëzakonshëm te ne dhe është kënaqësi që kemi ekspert të tillë që kanë identifikuar, prapë po them nuk paragjykojë fare, jam shumë i sigurt se nuk është bërë me asnjë qëllim të keq, mirëpo gabimet teknike sidomos në thirrje të neneve të ligjit në nene të caktuara nuk do t’i kishin hapur rrugë ardhjes së vaksinës në Kosovë. Këtë ju garantoj”, tha ai.

Mirëpo, kjo sipas ish-ministrit të Shëndetësisë Armend Zemaj, nuk është e vërtetë.

“Korrektësia juaj e përgjysmuar prapë nuk po ndihmon në transparencën e kërkuar nga deputetët e Kuvendit të Kosovës. Ajo çka e konfirmuat është që këto tri procese qoftë në koha nga qershori dhe qoftë në kohën e fundit janë udhëhequr në dinamikën e duhur, mos thuaj më në dinamikën e mos duhur, të jemi korrekt. Sa i përket udhëzimit administrativ nëse ekspertët e ministrisë janë ballafaquar me ekspertë të ministrisë është çështje tjetër, nuk e di që ka ekspert të tjerë brenda atij sektori apo sektorë që janë përgjegjës për hartimin e udhëzimeve administrative. nuk e di se si ta kanë deleguar, por unë mendoj dhe prapë mbes prapa atij qëndrimi sa i përket lejimit të ardhjes së vaksinës ka qenë gjithçka në rregull”, tha Zemaj.

Lexo edhe

Video

error: