“Dera” e parë në Mars nuk është aliene – ja si u formua

“Dera” e parë në Mars nuk është aliene – ja si u formua

Edhe pse interneti shpërtheu javën e kaluar pasi një fotografi nga roveri Curiosity i NASA-s dukej se tregonte një “derë aliene”, ekspertët janë shumë të sigurt se është thjesht një tipar natyror i peizazhit marsian.

“Ky është një imazh shumë kurioz,” tha për Live Science gjeologu britanik Neil Hodgkins, i cili ka studiuar gjeologjinë e Marsit. “Por me pak fjalë – më duket si erozion natyror.”

Curiosity shkrepi imazhin me kamerën e tij Mast (shkurt “Mastcam”) më 7 maj dhe u publikua nga NASA më vonë gjatë javës.

Disa imazhe me ngjyra janë bërë nga ajo origjinale bardh e zi, duke përfshirë një panoramë të bërë duke bashkuar disa nga fotografitë e Curiosity së bashku, siç shihet në Gigapan.com, faqja e internetit e një kompanie fotografike panoramike.

Disa të dhëna e bëjnë të qartë se subjekti i imazhit nuk është një derë e vërtetë: Për fillim, është më pak se një metër e lartë, tha gjeologu planetar Nicholas Mangold nga Universiteti i Nantes në Francë në një email për Live Science.

Sugjerime të tjera të paqarta nga interneti përfshinin idenë se është varri hapësinor i Jezusit; një krevat fëmijësh për E.T.; ose një pikë kursimi për një lojë video, raportoi ueb faqja Vice.

Por përgjigja e vërtetë është se nuk është asnjë nga ato gjëra. Në vend të kësaj, ajo që duket si një derë është në fakt një hapje e cekët në shkëmb që është pothuajse me siguri e shkaktuar nga forcat natyrore, thonë ekspertët.


Hodgkins, një zëvendës president në firmën britanike të gjeoshkencës Searcher, mendon se “dera” është shkaktuar nga erozioni. Shtresat shkëmbore të quajtura shtresa mund të shihen në shkëmb, duke u zhytur në të majtë dhe më lart në të djathtë.

“Këta janë shtretër me baltë, me shtretër më të fortë me rërë që bien në sy,” i tha ai Live Science në një email.

“Ato u depozituan ndoshta 4 miliardë vjet më parë në kushte sedimentare, ndoshta në një lumë (do të më duhej të shihja më shumë dalje për të qenë i sigurt) ose një dunë e fryrë nga era.”

Erërat marsiane kanë gërryer shtresat që kur janë ekspozuar në sipërfaqe, dhe imazhet madje tregojnë gjurmë të tyre brenda “derës”, tha ai.

Në vend të kësaj, thyerjet mund të jenë rezultat i stresit termik të shkaktuar nga ndryshimet sezonale të temperaturës në sipërfaqen e planetit.

“Është një dalje e thyer shumë e bukur, me të vërtetë,” tha gjeologu Angelo Pio Rossi nga Universiteti Jacobs në Bremen, Gjermani.

Rossi ka krijuar panorama të daljes nga fotografitë e njëpasnjëshme nga roveri Curiosity dhe ai gjithashtu mendon se shpella në formë dere u krijua nga thyerjet e dukshme në shkëmb.

Lexo edhe

Video