Delegacionit kinez nuk i lejohet të bëjë homazhe në Westminster Hall

Delegacionit kinez nuk i lejohet të bëjë homazhe në Westminster Hall

Një delegacion i qeverisë kineze është ndaluar të marrë pjesë në Westminster Hall, aty ku do të qëndrojë trupi i pajetë i Mbretëreshës Elizabeth deri në ditën e funeralit të saj më 19 shtator.

Ishte Kryetari i Dhomës së Komunave Sir Lindsay Hoyle ai që refurzoi hyrjen e delegacionit në Westminster Hall për shkak të sanksioneve kineze kundër pesë deputetëve. Vitin e kaluar, Kina vendosi ndalime të udhëtimit dhe ngrirje të aseteve për nëntë britanikë, duke përfshirë shtatë parlamentarë.


Kjo bëri që ambasadori i Kinës në Mbretërinë e Bashkuar të ndalohej nga Parlamenti, një veprim i cili tani është shtrirë tek një delegacion që dëshironte të bënte nderimet e tyre në shtetin e Mbretëreshës Elizabeth.

Megjithatë, nënpresidenti i Kinës pritet të marrë pjesë në funeralin shtetëror të së hënës. Sipas librit të rregullave parlamentare Erskine May, në vitin 1965 Mbretëresha Elizabeth ra dakord që kontrolli i Westminster Hall do të ndahej midis Lordit të Madh Chamberlain – i cili emërohet nga monarku – dhe kryetarëve të Commons dhe Lordëve.

Shtatorin e kaluar, Sir Lindsay dhe Kryetari i Lordit Lord McFall i thanë ambasadorit të Kinës në MB se nuk mund të vinte në Parlament për shkak të sanksioneve të Pekinit. Në atë kohë ai ndalim u kritikua nga qeveria kineze si “i neveritshëm dhe frikacak”.

Lexo edhe

Video