Deklarohen nga “Ferronikeli”: Ngritja e çmimit të energjisë na bëri që të ndërpresim punën

Deklarohen nga “Ferronikeli”: Ngritja e çmimit të energjisë na bëri që të ndërpresim punën

Përshkak të rritjes së çmimit të energjisë elektrike në tregjet evropiane dhe krizës globale,”Ferronikeli” ka ndërpre punën. Nga kjo kompani thonë se vendimi për ndërprerje të përkohshme të prodhimit nuk ka qenë i lehtë por që ka qenë i vetmi opsion.

“Menaxhmenti ka bërë përpjekje intensive që ta evitojë vendimin për ndërprerjen e prodhimit, mirëpo kjo situatë është bërë e pashmangshme, veçanërisht me rritjen e çmimit të energjisë në Evropë gjatë javëve të fundit”, thuhet mes tjerash në njoftimin e kompanisë dërguar medieve.

Njoftimi i plotë:

NEWCO FERRONIKELI NDAL PËRKOHËSISHT PRODHIMIN PËR SHKAK TË ÇMIMIT TË LARTË TË ENERGJISË ELEKTRIKE

             NewCo Ferronikeli detyrohet të ndërpresë përkohësisht punën

             Çmimet e energjisë janë katërfishuar

             Trajtimi i punonjësve është në qendër të vëmendjes së kompanisë


Për shkak të rritjes së vazhdueshme të çmimit të energjisë elektrike në tregjet evropiane, kompania NewCo Ferronikeli L.L.C detyrohet të ndërpresë përkohësisht prodhimin. Katërfishimi i çmimit të energjisë ka çuar në marrjen e këtij vendimi që do të zgjasë deri në një moment të dytë kur çmimet të normalizohen.

Vendimi për ndërprerjen e plotë dhe të përkohshme të prodhimit nuk ka qenë një vendim i lehtë por është opsioni i vetëm i mbetur, pasi prej disa muajsh janë tentuar të gjitha rrugët e mundshme, duke kërkuar edhe ndihmën e qeverisë me gjenerimet vendore të energjisë. Duke qenë e vetëdijshme dhe e ndërgjegjshme për impaktin shumëdimensional që e ka në sektorin e punësimit, prodhimit dhe eksportit, NewCo Ferronikeli për muaj me radhë ka operuar me humbje me shpresën që situata do të përmirësohet. Menaxhmenti ka bërë përpjekje intensive që ta evitojë vendimin për ndërprerjen e prodhimit, mirëpo kjo situatë është bërë e pashmangshme, veçanërisht me rritjen e çmimit të energjisë në Evropë gjatë javëve të fundit. Për situatën e rëndë janë informuar rregullisht dhe është kërkuar ndihma edhe te institucionet qeverisëse të Kosovës.

NewCo Ferronikeli L.L.C u kërkon mirëkuptimin të gjithë punëtorëve dhe familjeve të tyre të cilët bashkë me kompaninë po vuajnë efektet e një krizë që shkon përtej çdo mundësie apo vendimmarrje të vetë kompanisë. Pavarësisht kësaj ndërprerjeje të përkohshme të prodhimit, NewCo Ferronikeli L.L.C do të paguajë në muajin në vijim të gjithë punonjësit që do të jenë me pushim të detyrueshëm me 50% të pagës së tyre mujore, ndonëse do të jenë të liruar nga obligimet e punës. Të gjithë punëtorët do të kthehen në punë me stabilizimin e situatës dhe normalizimin e çmimit të energjisë elektrike.

Gjithashtu, ndërmarrja i garanton të gjithë furnitorët dhe partnerët se kjo ndërprerje nuk do të bëhet shkas për të lënë pezull detyrimet ndaj tyre. Të gjitha detyrimet e kontraktuara financiare do të zbatohen me rigorozitet të plotë nga ana e kompanisë.

Kriza aktuale e energjisë elektrike është një prej më të mëdhave në histori dhe ka goditur të parën dhe më së rëndi industrinë e metalurgjisë së rëndë, ku bën pjesë edhe NewCo Ferronikeli L.L.C. Edhe kompani të tjera të industrisë së rëndë në Evropë të ngjashme me NewCo Ferronikeli L.L.C, që janë konsumatorë të mëdhenj të energjisë, janë mbyllur tashmë. Kriza e çmimit ka nisur në janarin e këtij viti, duke e katërfishuar çmimin e energjisë në Evropë.

Drejtuesit e NewCo Ferronikeli L.L.C, në kërkim të zgjidhjes, i janë drejtuar me shkresa informacionesh mbi krizën e energjisë edhe Qeverisë së Kosovës, përkatësisht Kryeministrit të Republikës së Kosovës dhe ministrave të dikastereve përkatës, për ndihmë në tejkalimin e kësaj situate të jashtëzakonshme. Ndërmarrja kërkoi ndërhyrjen e Qeverisë jo për të krijuar fitime por për të shmangur ndaljen e prodhimit dhe në mënyrë që të mos mbesin pa vende pune mijëra punëtorë.

Kompania vijon të mbetet e hapur dhe në kërkim të e alternativave që do të mundësonin rikthimin sa më shpejt në prodhim. Për këtë arsye NewCo Ferronikeli L.L.C vazhdon të mbajë të hapura të gjitha kanalet e komunikimit me Qeverinë dhe institucionet e tjera të Kosovës për të gjetur bashkërisht një zgjidhje deri në stabilizimin e çmimit të energjisë elektrike në tregjet evropiane.

Ne jemi besimplotë që kjo krizë energjetike që ka përfshirë gjithë Evropën do të kalohet dhe NewCo Ferronikeli L.L.C do të kthehet përsëri në prodhim duke vijuar të jetë një ndër motorët kryesorë të ekonomisë së Kosovës.

Lexo edhe

Video

1 Koment

Komentet janë të mbyllura.

error: