Danimarka bëhet me turbinën më të madhe të erës në botë

Danimarka bëhet me turbinën më të madhe të erës në botë

Në Danimarkë, turbina më e madhe e erës në botë është e lidhur me rrjetin, e cila do të jetë në gjendje të furnizojë me energji elektrike më shumë se 18.000 familje.

Turbina me erë, 271 metra e lartë, është një nga ndërtesat më të larta në Danimarkë dhe është pjesë e Qendrës Kombëtare të Kërkimit Osterild.

Prodhuesi gjerman i energjisë së erës Siemens Gamesa lansoi turbinën me erë përpara Krishtlindjes dhe menaxheri i projektit Jens Modrup tha se një ekipi prej 100 personash iu deshën disa vite për ta ndërtuar, raporton radio DR.DK.


Kompania thotë se një turbinë me tri rrotullime me shpejtësi të ulët të erës mund të ngarkojë një Tesla Model 3. Me shpejtësinë më të lartë të rrotullimit, ajo do të jetë në gjendje të prodhojë deri në 14 megavat dhe të furnizojë me energji elektrike rreth 18.000 familje në Bashkimin Evropian.

Analisti i turbinave me erë në Sydbank, Jacob Pederson vuri në dukje se madhësia e turbinave me erë është e rëndësishme, veçanërisht ato që përdoren në det.

Siemens Gamesa ka qenë një lider në tregun global të turbinave me erë prej disa vitesh, me një pjesë prej rreth 60 për qind. Megjithatë, konkurrenti i tij Vestas njoftoi ndërtimin e një turbine edhe më të madhe.

Drejtori i prodhimit të Vestas, Tommy Rahbek Nielsen tha se ata projektuan turbinën që planifikojnë të instalojnë vitin e ardhshëm, por nuk zbuloi detaje.

Lexo edhe

Video