Curiosity i NASA-s kap re të çuditshme në Mars

Edhe pse fotot e fundit të dërguara nga Curiosity në planetin vendas të kujtojnë kartolinat nga Toka, është diçka shumë më ekzotike: retë nga Marsi.

Imazhi përfundimtar u krijua duke kombinuar 21 fotografi, të cilat u morën për të parë nga afër retë e pazakonta mbi zonën e Kraterit Gale. Dy vjet më parë, shkencëtarët zbuluan se retë u formuan në Mars më herët sesa pritej, kështu që këtë vit Curiosity iu dha detyra për t’i “vëzhguar” ato.

Retë e para u shfaqën në janar, me vija dhe të pasura me akull, ndonjëherë duke ndryshuar ngjyra ndryshe nga të afërmit e tyre në Tokë.

Retë marsiane ndryshuan kështu nga hije të kuqe në jeshile, pastaj blu dhe rozë. Këto re janë të vendosura në pjesë më të larta të atmosferës sesa ato të vëzhguara deri më tani. Ato dyshohet se përmbajnë dyoksid karboni të ngrirë ose të ashtuquajturin “akull të thatë”, megjithëse shkencëtarët nuk kanë qenë ende në gjendje ta konfirmojnë. Ato janë më të bukurat menjëherë pas perëndimit të diellit, kur kristalet e akullit shkëlqen në dritën e fundit.

Shkencëtarët kërkojnë të dhëna delikate për të vendosur lartësinë e një reje, dhe do të duhen më shumë analiza për të thënë me siguri se cilat nga imazhet e fundit të Curiosity tregojnë retë me akull uji dhe cilat tregojnë ato me akull të thatë, shkruan NASA.


Shikuar menjëherë pas perëndimit të diellit, kristalet e tyre të akullit kapin dritën që venitet, duke bërë që ata të duken sikur shkëlqen kundër qiellit të errësuar.

Këto re muzgu, të njohura si “noctilucent”, bëhen më të ndritshme ndërsa mbushen me kristale, pastaj errësohen pasi pozicioni i Diellit në qiell bie nën lartësinë e tyre. Kjo është vetëm një e dhënë e dobishme që përdorin shkencëtarët për të përcaktuar se sa të larta janë.

“Nëse shihni një re me një pastel me shkëlqim të ngjyrave në të, kjo është për shkak se grimcat e reve janë pothuajse identike në madhësi”, tha Mark Lemmon, një shkencëtar atmosferik me Institutin e Shkencës Hapësinore në Boulder, Colorado.

“Kjo zakonisht po ndodh menjëherë pasi retë janë formuar dhe janë rritur të gjitha me të njëjtën ritëm,” shtoi ai.

Curiosity Mars rover i NASA-s i pikasi këto re të ylberta, më 5 mars 2021.

“Unë gjithmonë mrekullohem me ngjyrat që shfaqen: të kuqe dhe jeshile dhe blu dhe purpurta. Është vërtet e bukur të shohësh diçka që shkëlqen me shumë ngjyra në Mars,” tha Lemmon.

Lexo edhe

Video

1 Koment

Komentet janë të mbyllura.