COVID-19 shkaktoi vdekjen e më shumë njerëzve sesa u raportua

COVID-19 shkaktoi vdekjen e më shumë njerëzve sesa u raportua

Një studim i studiuesve izraelitë sugjeron që numri i vdekjeve nga koronavirusi në të gjithë botën mund të jetë një milion më i lartë se sa u raportua.

Rreth 4.22 milionë vdekje të lidhura me koronavirusin janë raportuar në të gjithë botën, por ekspertët nga Universiteti Hebraik besojnë se të dhënat e pasakta ose zvogëlimi i qëllimshëm i virusit në disa vende kanë çuar në një nënvlerësim të konsiderueshëm të vdekshmërisë, raporton “Times of Israel”.


Ekonomisti Ariel Karlinski dhe statistiku Dmitry Kobak studiuan pothuajse gjysmën e vendeve në botë, duke respektuar statistikat e vdekjeve gjatë pandemisë në lidhje me periudhën pa kurorë, në vitet e mëparshme.

Të dhënat e tyre të bazuara në llogaritjet tregojnë një mungesë të numrit të raportuar të vdekjeve nga koronavirusi nga numri i përgjithshëm i vdekjeve. Ata pohojnë se mungesa e madhe e numrave të pa raportuar konsiston në vdekje që lidhen me virusin kurora, por kategorizohen ndryshe.

“Përveç vënies në dukje të raportimit të pamjaftueshëm, studimi ynë thekson se koronavirusi shkaktoi shumë më tepër vdekje nga sa prisnim,” tha Karlinski.

Lexo edhe

Video

error: