Çmimet e ushqimeve në Britaninë e Madhe u rritën me normë rekorde në dhjetor

Çmimet e ushqimeve në Britaninë e Madhe u rritën me normë rekorde në dhjetor

Çmimet e ushqimeve në Britaninë e Madhe u rritën me një ritëm rekord në dhjetor, duke arritur një normë inflacioni prej 13.3%, nga 12.4% në nëntor, sipas shifrave të fundit nga Konsorciumi Britanik i Shitje me Pakicë.

Kjo është mbi normën mesatare tre mujore prej 12.5%, norma më e lartë e inflacionit në kategorinë e ushqimeve.

“Ishte një Krishtlindje sfiduese për shumë familje në të gjithë Britaninë e Madhe. Jo vetëm që i ftohti i detyroi njerëzit të shpenzonin më shumë për faturat e tyre të energjisë, por çmimet e shumë ushqimeve thelbësore u rritën gjithashtu ndërsa jehona nga lufta në Ukrainë vazhdoi të mbante të larta kostoja e ushqimit të kafshëve, plehrave dhe energjisë”, tha në një deklaratë Helen Dickinson, kryeshefe ekzekutive e konsorciumit.


Ajo tha se 2023-ta do të jetë një tjetër “vit i vështirë” për konsumatorët dhe bizneset pasi inflacioni nuk tregon “shenja të menjëhershme të rënies”.

Mike Watkins, kreu i Shitës me pakicë dhe Business Insight, NielsenIQ, tha gjithashtu se kërkesa e konsumatorit ka të ngjarë të jetë e dobët në tremujorin e parë për shkak të ndikimit të rritjes së çmimit të energjisë dhe për shumë, faturat e shpenzimeve për Krishtlindje kanë filluar të mbërrijnë.

“Pra, rritja e inflacionit të ushqimit do të ushtrojë presion të mëtejshëm mbi buxhetet e familjeve dhe nuk ka gjasa që të ketë ndonjë përmirësim në mendjen e konsumatorit rreth financave personale në një afat të shkurtër,” tha ai./AA

Lexo edhe

Video