Çmimet e naftës pranë nivelit 93 dollarë

Çmimet e naftës pranë nivelit 93 dollarë

Çmimet e naftës u stabilizuan afër nivelit të 93 dollarëve në tregjet ndërkombëtare sot pasi inflacioni i qëndrueshëm i SHBA neutralizoi shqetësimet e kërkesës në Kinë mes masave më të rrepta të kontrollit të COVID-19.

Në tregun e Londrës, çmimi i një fuçie pas mesditës mbeti pothuajse i pandryshuar në krahasim me mbylljen e djeshme dhe arriti në 92.62 dollarë. Dje, ajo mbylli tregtinë me një humbje prej 2.72 dollarë.

Ndryshime të dukshme nuk pati as në tregun amerikan, ku një fuçi këmbehej me 85.68 dollarë. Dje, ajo mbylli tregtinë me një humbje prej 3,08 dollarësh. Çmimet u vunë nën presion dje nga një rritje e fortë e stoqeve të naftës bruto në SHBA dhe frika se rritja e përsëritur e numrit të personave të infektuar me COVID-19 në Kinë do të dëmtojë kërkesën për karburant.

Kina po lufton me një valë të re infeksionesh në disa qytete të rëndësishme ekonomikisht, përfshirë kryeqytetin Pekin. Në qendrën e prodhimit të Guangzhou, miliona banorë duhej të testoheshin për COVID të mërkurën.

“Gjatë javëve të fundit, të gjithë kanë folur për lehtësimin e mundshëm të kufizimeve të COVID në Kinë, por numri i rasteve (infeksionit) po rritet fuqishëm, kufizimet janë rivendosur dhe testimi masiv po kryhet,” tha Craig Erlam nga brokerimi OANDA.


Rritja e inventarit në SHBA

Tregtarët janë të shqetësuar edhe për rritjen e stoqeve në SHBA, me 3.9 milionë fuçi, duke qenë se sinjalizon një kërkesë më të dobët. Inventarët janë tashmë në nivelin më të lartë që nga korriku 2021. Duke qenë se nuk dihen ende rezultatet përfundimtare të zgjedhjeve për Kongresin amerikan, tregu u fokusua pasdite në të dhënat e rritjes së qëndrueshme të çmimeve të konsumit në SHBA në muajin tetor.

Çmimet u rritën me 0.4 për qind krahasuar me muajin shtator, kur shënuan të njëjtën rritje në përqindje. Krahasimi me tetorin e vitit të kaluar tregon një rritje të çmimeve prej 7.7 për qind, pas rritjes prej 8.2 për qind në shtator.

Stabilizimi i inflacionit u jep investitorëve shpresë se banka qendrore amerikane mund të lehtësojë ritmin e shtrëngimit të politikës monetare, gjë që do të mbështeste rritjen ekonomike dhe kërkesën për naftë.

Çmimet mbështeten nga hyrja e menjëhershme në fuqi e embargos së BE-së ndaj naftës ruse për shkak të pritjeve për furnizime edhe më të shtrënguara.

Në një raport të veçantë, Organizata e Vendeve Eksportuese të Naftës (OPEC) njoftoi se çmimi i një fuçie të shportës së naftës të anëtarëve të saj ra me 2.77 dollarë të mërkurën, në 93.22 dollarë.

Lexo edhe

Video