Cili mund të jetë shkaku i rrahjeve të shpejta të zemrës dhe kur duhet të shqetësoheni?

Cili mund të jetë shkaku i rrahjeve të shpejta të zemrës dhe kur duhet të shqetësoheni?

Numri i rrahjeve të zemrës në pushim në një të rritur konsiderohet normal nëse vlerat janë nga 50 në 100 rrahje në minutë.

Kur numri i rrahjeve rritet mbi 100 në minutë, ne e quajmë një gjendje të tillë takikardi.

Arsyet më të zakonshme për rrahjet e shpejta të zemrës janë temperatura e ngritur e trupit, anemia, rritja e niveleve të hormoneve tiroide, marrja e disa ilaçeve, shtimi i papritur në peshë, dobësia e zemrës si pompë dhe gjendje të ndryshme të shkaktuara nga reagimet psikologjike ndaj stimujve stresues. Rrahjet e shpejta të zemrës duhet të na shqetësojnë gjithmonë dhe nëse vazhdojnë vazhdimisht, atëherë duhet hetuar shkaku.

Nivelet e ngritura të hormoneve të tiroides, si dhe anemia, janë më të zakonshme te femrat, kështu që shfaqja e rrahjeve të shpejta të zemrës është më e shpeshtë edhe te femrat.

Burrat dhe gratë kanë një reagim të ndryshëm ndaj stresit, megjithëse një rrahje e shpejtë e zemrës mund të jetë një reagim ndaj stresit në të dy gjinitë, sepse në stres ne reagojmë sikur jemi të sulmuar, që do të thotë se jemi gati ose të luftojmë ose të ikim, dhe në të dyja rastet, rrahjet e shpejta të zemrës janë pjesë përbërëse e reagimeve tona.

Anemia është një gjendje në të cilën përqendrimi i hemoglobinës – bartës i oksigjenit në trupin tonë – zvogëlohet, për shkak të së cilës organet dhe indet marrin një sasi më të vogël të oksigjenit.


Për të kapërcyer situatën e mësipërme, organizmi zhvillon mekanizma kompensues, ndër të cilët një nga më të zakonshmet dhe më të rëndësishmet është përshpejtimi i pulsit për të rritur sasinë e gjakut të dhënë nga zemra dhe për të kompensuar kështu sasinë e reduktuar të oksigjenit. . Kjo theksohet veçanërisht gjatë sforcimit, kur sforcimi i lehtë shkakton një përshpejtim shumë të fortë të ritmit të zemrës.

Nëse zemra jonë rreh shpejt gjatë aktiviteteve normale, fillimisht duhet të bëjmë një analizë gjaku dhe të kontrollojmë nëse ka hekur në gjak, sepse sidomos te femrat e reja, anemia më së shpeshti shkaktohet nga mungesa e hekurit.

Ju gjithashtu duhet të kontrolloni hormonet e tiroides, më pas të analizoni funksionin e mushkërive dhe zemrës dhe të vizitoni një kardiolog, nëse gjithçka është në rregull atëherë duhet t’i përkushtoheni vendosjes në formë dhe ushtrimeve të rregullta.

Kontrolloni peshën trupore në nivelin e indeksit të masës trupore (BMI 25 kg/m2) ose perimetrin e belit për gratë nën 88 cm (idealisht nën 80 cm), dhe për burrat nën 102 cm (idealisht nën 94 cm).

Njerëzit që pinë duhan duhet të lënë duhanin, të lëvizin rregullisht dhe të merren me sport (minimumi 30 minuta çdo ditë), të bëjnë analiza të rregullta gjaku, veçanërisht të kontrollojnë yndyrën dhe të shmangin marrjen e yndyrave të ngopura.

Gjithashtu do të ishte mirë që të gjithë të mësojnë se si të matin presionin arterial (rrahjet e zemrës), sepse një devijim nga rrahjet normale është një arsye për të vizituar një mjek.

Lexo edhe

Video