Cili është ndikimi i kondicionerëve në shëndet?

Cili është ndikimi i kondicionerëve në shëndet?

Kondicioneri gjatë verës sjell lehtësim të madh, por pyetja është, si mund të ndikojë ajri që qarkullon në një dhomë në shëndetin e njerëzve?

“Është e kuptueshme që kondicionimi i ajrit mund të ndikojë në shëndetin e njeriut, veçanërisht nëse sistemi i kondicionimit të ajrit nuk monitorohet dhe mirëmbahet rregullisht”, thotë mjekia Sema Sarin, për Bustle.

Kondicionimi i ajrit mund të jetë i mirë për shëndetin tuaj, pasi lehtëson kohën që kaloni në ambiente të mbyllura veçanërisht gjatë verës. Studimi i botuar në revistën “Energy and Buildings” tregoi se ka shenja të vogla zgjimi kur kondicioneri ndizet natën, por që nuk ndikon negativisht në cilësinë e gjumit.

Por të jetosh dhe të punosh në temperatura të larta nuk është e mirë për trurin. Një studim i Harvardit i botuar në PLOS Medicine zbuloi se gjatë ditëve të nxehta të verës, studentët në konvikte pa kondicioner kishin rezultate më të dobëta të testit njohës se ata që jetonin në dhoma me kondicioner.

Sigurisht, ka dobësi në përdorimin e kondicionerit. Nëse zhvendoseni papritmas nga një dhomë e nxehtë në një dhomë shumë të ftohur, qoftë shtëpia juaj, zyra apo makina, kjo mund të ndikojë negativisht në shëndetin tuaj.

Kërkimi i botuar në “Alergjia Klinike & Përkthimore” ka zbuluar se praktika e rregullt e këtij tranzicioni mund të dëmtojë mushkëritë tuaja, duke ju bërë më të prekshëm ndaj sëmundjeve të frymëmarrjes. Mjekia Janet Neshaywat tregon se një dhomë e ftohur shumë mund të ketë ndikim negativ në shëndet.

“Ajri i ftohtë shkakton tkurrje të muskujve, e cila çon në dhimbje të kyçeve dhe lloje të tjera dhimbjesh, dhe kjo përkeqësohet nëse jeni të dehidruar,” tha ajo.


Shumë ajër i ftohtë gjithashtu mund të përkeqësojë astmën dhe të thajë mukozat e gojës dhe hundës.

Sarin thotë se nëse keni lëkurë ose sy të thatë, ose jeni të dehidratuar dhe punoni dhe jetoni në një hapësirë ​​të kondicionuar me ajër, ajri i tillë mund të ndikojë në shëndetin tuaj.

“Shumë nga këto simptoma shëndetësore janë rezultat i mungesës së ajrit të freskët, lagështisë ose ajrit të ricikluar që përmban substanca të dëmshme”, tha ajo.

Mund të jetë më keq nëse keni alergji

Mjekia Natasa Bejan thotë se marimengat dhe poleni mund të mbërthehen në filtrat e kondicionimit të ajrit dhe të lirohen kur ndizen kondicionerët.

Sidoqoftë, nëse përdorni vetëm kondicionerin herë pas here dhe kontrolloni rregullisht nëse filtrat janë në gjendje të mirë, mushkëritë tuaja do të jenë mirënjohëse, si dhe zemra juaj.

Akademia e Alergjive, Astmës dhe Imunologjisë së SHBA-së rekomandon pastrimin e filtrave ose zëvendësimin e tyre çdo dy javë, për një maksimum prej një muaji, veçanërisht nëse jeni të prirë ndaj alergjive.

Lexo edhe

Video

2 Comments

Komentet janë të mbyllura.