Cili është më i shëndetshëm: Mishi i pulës i bardhë apo i errët?

Cili është më i shëndetshëm: Mishi i pulës i bardhë apo i errët?

Një nga pyetjet e përjetshme kur bëhet fjalë për ushqimin është nëse mishi i pulës i bardhë apo më i errët është më i shëndetshëm. Nutricionistët tani po zbulojnë saktësisht se çfarë është.

A është mishi i bardhë më i shëndetshëm?

Është e vërtetë që mishi i bardhë i pulës ka më pak kalori dhe më pak yndyrë se mishi i pulës më i errët.

Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se yndyra dhe kaloritë shtesë nuk janë gjithmonë një gjë e keqe. Në vend të kësaj, varet vërtet nga qëllimet dhe nevojat tuaja shëndetësore.

“Nëse duhet të kujdeseni për marrjen e yndyrave të ngopura, mishi i bardhë mund të jetë një zgjedhje më e mirë”, tha dietologia Lauren Manaker, raporton Eat This.

Nëse jeni dikush që kujdeset për marrjen e yndyrës, është e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje mënyrës se si përgatitet mishi i bardhë i pulës. Nëse hani mish të bardhë të pjekur ose të skuqur, përmbajtja e yndyrës do të rritet gjithsesi. Nëse dëshironi të ruani një përqindje më të ulët yndyre, është më mirë të piqni mishin e bardhë të gjoksit të pulës ose në furrë.


A është i shëndetshëm mishi i errët i pulës?

Pasi është vërtetuar se mishi i bardhë në përgjithësi përmban më pak kalori dhe yndyrë, as mishi i errët i pulës nuk duhet të injorohet. Mishi i errët i pulës ka nivele më të larta të disa vitaminave dhe lëndëve ushqyese.

“Mishi i errët ka më shumë hekur, zink, selen dhe vitamina B”, tha dietologia Amy Goodson. “Mishi i errët është një alternativë më e mirë për ata që përpiqen të rrisin marrjen e tyre të hekurit dhe mishi i errët gjithashtu mund të përmbajë më shumë zink, një mineral që ndihmon në ruajtjen e shëndetit imunitar”, tha Manaker.

Si mishi i pulës i bardhë ashtu edhe ai i errët kanë avantazhet dhe disavantazhet e tyre. Mishi i bardhë ofron më pak yndyrë, ndërsa mishi i errët mund të ofrojë më shumë lëndë ushqyese.

Goodson gjithashtu vë në dukje se mund t’i kushtoni vëmendje nëse hani ose jo lëkurën. “Mishi i bardhë zakonisht merret nga gjoksi, ku njerëzit zakonisht heqin lëkurën. Mishi i errët, megjithatë, gjendet në krahë, dhe ato pjesë priren të kenë më pak mish dhe njerëzit kanë më shumë gjasa të hanë edhe lëkurën, “tha Goodson.

Ndërsa njerëzit mund të mos mendojnë shumë për lëkurën e pulës, “lëkura është kryesisht yndyrë, kryesisht e ngopur, e cila shton kalori të konsiderueshme në proteinën e dobët,” thotë Goodson. Kjo nuk do të thotë që ju duhet të shmangni gjithmonë lëkurën, por mund të jetë diçka për t’u marrë parasysh nëse po vëzhgoni marrjen tuaj të yndyrës.

Si përfundim, kur bëhet fjalë për mishin e bardhë kundrejt mishit të errët, dietologët thonë të zgjidhni atë që ju pëlqen dhe të merrni një vendim bazuar në nevojat tuaja personale shëndetësore.

Lexo edhe

Video