Cilat janë zakonet që dëmtojnë më së shumti shëndetin tonë mendor?

Cilat janë zakonet që dëmtojnë më së shumti shëndetin tonë mendor?

Shumica e zakoneve tona janë të padëmshme, por disa mund të prishin marrëdhëniet, motivimin tonë, por edhe të prishin gjendjen shpirtërore gjatë ditës.

Varësia digjitale

Një studim nga Universiteti i De Montfort kohët e fundit zbuloi se kontrollet e rregullta telefonike inkurajojnë shpërqendrimin dhe harresën dhe kanë pasoja negative për shëndetin mendor.

“Ky kontroll i pamend inkurajon pritjen e kënaqësisë së menjëhershme, domethënë kërkimin e informacionit që na bën të ndihemi mirë dhe të lidhur me të tjerët”, shpjegon Vanessa Gebhart, një sportiste e vjetër.

Shumë kohë në telefon mobil dhe në mediat sociale mund të ulë vetëvlerësimin dhe të inkurajojë mendimet negative. Hapi i parë në luftën për shëndetin tuaj mendor është të kufizoni kohën që kaloni në telefonin tuaj, të vendosni me mençuri se kë të ndiqni dhe kur jo në rrjetet sociale dhe ngadalë të zvogëloni praninë tuaj digjitale me kalimin e kohës dhe të rritni rrethin shoqëror të njerëzve që do të kaloni kohë me të në jetën reale, shpjegon Vanessa.

Ju kaloni shumë kohë në shtëpi

Pandemia dhe mbylljet fillimisht ishin një tronditje për shumë, por me kalimin e kohës, shumë u mësuan dhe filluan të largoheshin nga shtëpia gjithnjë e më pak, edhe kur masat u lehtësuan.

“Nëse jeni i lirë si një zog, nuk ka asnjë arsye për të mos marrë frymë ajër të pastër. Shumë kohë brenda mund të rrisë ndjeshëm rrezikun e depresionit dhe mungesa e rrezeve të diellit dhe vitaminës D kontribuojnë në simptomat e saj ”, tha Vanessa.

“Idetë e mira janë një shëtitje e shkurtër, të shkosh në pyll, të stërvitesh në natyrë, ashtu si të kesh një skarë me miqtë ose të shkosh për kafe në një kafene aty pranë. Drita natyrale, ndryshimi i mjediseve dhe ushtrimet mund të përmirësojnë shëndetin tuaj mendor, gjendjen shpirtërore dhe mund të rrisin aftësinë për t’u përqendruar”, shton ajo.


Ju nuk bëni gjumë të mjaftueshëm

Mungesa e gjumit inkurajon disponimin e keq, vështirësinë e përqendrimit dhe nervozizmin, të cilat mund të ndikojnë negativisht në shëndetin mendor, kanë treguar studimet.

“Vetëm një javë gjumë i shqetësuar ose i dobët mund të rrisë nivelin e stresit, zemërimit dhe trishtimit, dhe ky është një rreth i mbrapshtë, sepse të gjithë këta faktorë e bëjnë të vështirë gjumin,” shpjegon Vanessa.

“Teknikat e relaksimit para gjumit e ndihmojnë një person të krijojë një rutinë gjumi që i përshtatet atij”, shton ajo.

Ju hani dobët

Shumë ëmbëlsira dhe meze të kripura, si dhe ushqimi i shpejtë, ndikojnë negativisht në gjendjen shpirtërore. Ushqimet me shumë sheqer si ëmbëlsira, bukë dhe biskota, si dhe mishi i kuq mund të rrisin ndjeshëm rrezikun e depresionit dhe çrregullimeve të humorit.

Ju nuk ushtroni

Ushtrimi është i shkëlqyeshëm për zvogëlimin e stresit, dhe endorfina e lëshuar nga stërvitja mund të përmirësojë disponimin tuaj në një çast.

Vanessa thotë se ushtrimet e rregullta mund të ndihmojnë gjithashtu në përmirësimin e niveleve të energjisë dhe motivimit, duke rritur ndjenjat e lumturisë dhe duke zvogëluar simptomat e depresionit, ankthit dhe stresit.

“Nëse nuk jeni të sigurt se ku të filloni ose dëshironi të ndryshoni regjimin tuaj të ushtrimeve, aplikacionet e fitnesit ofrojnë stërvitje që janë të përshtatshme për çdo moshë dhe nivel fitnesi, me një gamë të gjerë stërvitjesh që i përshtaten qëllimeve dhe mënyrës tuaj të jetesës”, sugjeron ajo.

Lexo edhe

Video

error: