Cilat janë pasojat e konsumit ditor të lëngjeve të frutave?

Cilat janë pasojat e konsumit ditor të lëngjeve të frutave?

Shumë njerëz jetojnë në besimin se lëngjet e frutave, të tilla si lëngu i portokallit ose mollës, janë një pjesë thelbësore e një diete të shëndetshme.

Deri kohët e fundit, ishte e pamundur të shihje një reklamë për mëngjes pa një gotë lëng si pjesë e një mëngjesi ushqyes dhe të balancuar. Ndërsa siguron vitamina dhe minerale, konsumimi i lëngjeve të frutave gjithashtu ka një sërë disavantazhe.

Lëngjet që përmbajnë 100 për qind fruta pa sheqer të shtuar mund të jenë pjesë e një diete të shëndetshme, sipas udhëzimeve dietike të publikuara në Shtetet e Bashkuara në vitin 2020. Sidoqoftë, konsumimi i lëngut të frutave nuk siguron të gjitha përfitimet e ofruara nga konsumimi i frutave të papërpunuara.

Edhe pse një filxhan me lëng frutash barazohet me një filxhan frutash si marrja e rekomanduar ditore, frutat e plota akoma ofrojnë më shumë përfitime, të tilla si fibra dietike që ndihmojnë në uljen e niveleve të kolesterolit dhe rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Pirja e lëngjeve të frutave çdo ditë ka këto pasoja negative:

Nivelet e ngritura të sheqerit në gjak

Prisni një kërcim të papritur të sheqerit në gjak për shkak të pirjes së tepërt të lëngjeve të frutave, dhe një rënie të papritur së shpejti.

“Sa herë që pini lëng, të gjitha sheqernat në të absorbohen shumë shpejt. Thithja e tillë e shpejtë rrit papritur nivelet e sheqerit në gjak, “thotë Alexandra Salcedo, dietologe për Livestrong.com.

Indeks i lartë glicemik


Ushqimeve u jepet një vlerë e indeksit glicemik në varësi të asaj se sa ngadalë ose shpejt ato rrisin nivelet e tyre të glukozës në gjak.

Njerëzit me para-diabet dhe diabet duhet të përqendrohen në një dietë me një indeks të ulët glicemik. Lëngu i mollës ka një indeks glicemik prej 44, ndërsa molla e tërë ka 39, lëngu i portokallit 50 dhe portokalli i plotë 40.

Mungesa e fibrave

Nëse lëngjet shërbejnë si zëvendësues për marrjen e frutave, ju mungon marrja e fibrave, e cila është më përgjegjëse për statusin e frutave si ushqim i pashmangshëm ditor. Për krahasim, një gotë me lëng portokalli përmban 0.5 gram fibra, dhe një portokall të tërë 4.4 gram fibra.

Pesha e tepërt

Lëngjet e frutave mund të kenë shumë kalori, kështu që sasitë e tepërta mund të çojnë në kilogramë shtesë.

“Më shumë se një gotë lëng në ditë nuk është një ide e mirë kur është fjala për peshën,” pohon Salcedo.

Nëse jeni një tifoz i madh i lëngjeve të frutave, vendosni një ekuilibër me aktivitetin fizik ditor dhe një dietë të ekuilibruar.

Problem dentar

Ajo që hani dhe pini ndikon në dhëmbët tuaj, dhe një sasi më e madhe e lëngjeve të frutave gjithashtu mund të çojë në erozion të dhëmbëve. Kjo çon në dhimbje ose ndjeshmëri kur pini pije të ftohta, të nxehta ose të ëmbla, si dhe ndryshime në ngjyrën e dhëmbëve dhe kariesit.

Lexo edhe

Video

error: