Çfarë ndodh me ushqimin kur bie miza?

Çfarë ndodh me ushqimin kur bie miza?

Mizat janë të neveritshme për shumë arsye pasi që transmetojnë sëmundje.

Çfarë mund të ndodhë kur të uleni në ushqim? Është shumë e mundshme që ju vetëm ta largoni mizën dhe vazhdoni të hani, por a duhet të shqetësoheni?

Shkencëtari dhe drejtori i laboratorit mjedisor nga Universiteti Fordham në New York, Thomas J. Daniels thotë se ka të paktën njëqind lloje të ndryshme të baktereve dhe viruseve që një mizë mund të transmetojë.

Sipas The Healthy, kur një mizë mbledh baktere, ajo mund t’i bartë të gjitha përreth. Një nga vendet është ushqimi juaj, edhe nëse ishte në të për vetëm disa sekonda.


“Ekziston rreziku i infektimit dhe sëmundjes, pavarësisht nga fakti se sasia e baktereve që arrin të transmetojë në atë kohë të shkurtër është e vogël”, pohon Daniels.

Sidoqoftë, një rrezik më i madh vjen kur miza nuk përpiqet ta hajë, por lëshon lëngje që ta zbusë ushqimin.

Lëngu i trupit që çliron nga ushqimi është plot me baktere që qëndrojnë në mizë më shumë sesa nga trupi i saj, që do të thotë se ka një shans shumë më të lartë për t’u infektuar.

Disa nga sëmundjet që mund të transmetojnë mizat janë Escherichia coli, salmonella, hepatiti A dhe rotavirus, Shigella.

Mjekët këshillojnë ta mbani kuzhinën pastër, sepse në këtë mënyrë ka më pak të ngjarë të infektoheni.

Lexo edhe

Video

error: